Jordbruksverket kritiskt till ny supermyndighet




Jordbruksverket kritiskt till ny supermyndighet

Förslaget att Jordbruksverket bör omvandlas till en myndighet för enbart jordbruk och landsbygdsutveckling får kritik av myndighetens ledning.

Inrätta en supermyndighet för livsmedelssäkerhet. Lägg ned Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket.
På torsdagen prensterades utredning som ska få myndigheterna inom livsmedelskedjan att arbeta effektivare.
- För att värna säkra livsmedel, men också för att få en bättre effektivitet är det tid att samla ansvaret från jord till bord hos en myndighet, säger utredaren och tidigare landshövdingen i Västernorrlans län Gerhard Larsson.

Uppsala kan få supermyndighet
Dagens fyra nationella myndigheter som berör livsmedelskedjan bör enligt förlaget ersättas med tre nya. Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt bör slås samman och bli en myndighet för livsmedelssäkerhet. Drygt 3 400 anställda vid de fyra myndigheterna berörs av utredningen. Uppgifter gör redan gällande att den nya supermyndigheten placeras i Uppsala.

Gerhard Larsson menar att myndigheterna har en hög kompetens i dagsläget men att en ny organisation är nödvändig. Detta bland annat i ljuset av återkommande livsmedelsskandaler samt ny livsmedelslagstiftning inom EU.
- Ett sammanhållet kontrollansvar möjliggör en löpande prioritering av resurser till de länkar av kedjan där kontrollbehovet är som störst. Samma myndighet bör ha det centrala ledningsansvaret för bekämpning av allvarliga smittsamma djurdomar och hantering av andra kriser inom livsmedelskedjan, säger Gerhard Larsson, som presenterade utredningen på DN Debatt.
Detta betyder att ansvarsområden som i dag finns på Jordbruksverket lyfts bort från myndigheten. Det gäller exempelvis djurhälsa, djurskydd och växtskydd.

Redan provat djurskyddsmyndighet
Mats Persson, chef för Jordbruksverket, menar att det allvarligaste är att utredningsförslaget innebär att djurfrågorna isoleras.
- Vi har redan provat att ha en djurskyddsmyndighet som lades ned. Djurfrågorna hänger så intimt samman med annat på jordbruksområdet. Den nya lösningen blir haltande. Djurfrågor är så mycket mer än mat. De handlar även om exempelvis sällskapsdjur och försöksdjur, säger Mats Persson till ATL. Han påpekar dock att han ännu inte tagit del av hela utredningen.
Jordbrukets förändring till större men färre djurbesättningar, liksom att allt fler jordbrukare arbetar med annat föranleder enligt Gerhard Larsson en ny syn på landsbygdsutveckling.
- Vi har redan ansvaret jordbruk och landsbygdsutveckling. EU:s politik innebär att man ska integrera djurskyddsfrågor med stöd- och landsbygdsfrågor. Utredningen föreslår att man går åt det andra hållet, säger Mats Persson.
Även Fiskeriverket omfattas av utredningen och föreslås få ansvaret för alla havsfrågor.

Läs mer i tidningen ATL

LRF befarar mer krångel med ny organisation

LRF sågar förslaget till ny organisation för säkrare livsmedel. Organisationen menar att det kommer att öka krånglet för bonden. Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt är också kritiska.

Lantbrukarnas Riksförbund gör tummen ned till förslaget att bryta ut frågor om djurhälsa, djurskydd och växtskydd från Jordbruksverket och i stället låta Livsmedelssäkerhetsmyndigheten få ansvaret för dessa områden.
- Tvärtemot vad utredningen påstår kommer förslaget att öka regelkrånglet för bonden. Det behövs en sammanhållen myndighet med kunskap och ansvar för alla delar av jordbrukets livsmedelsproduktion, säger Lars-Göran Pettersson, LRF:s förbundsordförande.Gerhard Larssons betänkande Trygg med vad du äter - nya myndigheter för säkra livsmedel och hållbar produktion uppges spara staten 45 miljoner kronor åt staten, enligt TT.

Myndigheten för jordbruk och landsbygdsutveckling ska överta delar av Jordbruksverkets arbetsuppgifter. Huvudkontoret med 970 årsarbeten föreslås placeras i Jönköping.
Men Mats Persson, generaldirektör för Jordbruksverket är kritisk:
- Vi är för en myndighetsstruktur som innebär en samlad kompetens och helhetssyn på jordbruk och djurfrågor. Utredningens förslag går däremot i en annan riktning. Djur är dessutom så mycket mer än mat, inte minst med tanke på djurskyddets betydelse för sällskapsdjuren, säger Mats Persson.

Livsmedelssäkerhetsmyndigheten placeras i Uppsala . Myndigheten föreslås få en årsarbetskraft på 930 personer. Livsmedelsverket personal ska tillhöra myndigheten. Men också Statens Veterinärmedicinska Anstalt flyttas dit. Båda dessa myndigheter finns i dagsläget i Uppsala.
Livsmedelsverket välkomnar förslaget och menar att den nya organisationen gynnar såväl konsumenter som livsmedelsföretagare.
- Jag tycker det är ett bra förslag. Bra därför att det blir en myndighet för hela livsmedelskedjan. Förslaget innebär att vi säkerställer att det blir en likartad syn på säkerhet och kontroll i alla delar av kedjan, säger Inger Andersson, generaldirektör vid Livsmedelsverket.

SVA anser att utredningen pekar på mycket små effektivitetsvinster. Verket tycker att det är fel att en Livsmedelssäkerhetsmyndigheten ska ha ansvar för exempelvis sjukdomar hos vilda djur och antibiotikaresistens hos häst och hund.
- Genomförs utredningens förslag riskerar också en väl fungerande verksamhet vid SVA att slås sönder, säger Anders Engvall, generaldirektör vid SVA.

Myndigheten för havsresurser och fiske ska nationellt samordna förvaltningen av havet som resurs. Huvudkontoret med runt 250 årsarbeten placeras i Göteborg.
Förslaget som på torsdagen överlämnades till jordbruksminister Eskil Erlandsson ska nu ut på remiss och troligen kommer en proposition i hösten. Tidigast 2010 kan den nya organisationen träda i kraft.

Läs mer i tidningen ATL

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter