Inrätta bredbandsfond för glesbygden




Inrätta bredbandsfond för glesbygden

Regeringen bör snarast utreda hur en fond kan inrättas i Sverige för utbyggnad av bredband i områden som inte är kommersiellt intressanta. Det menar Sveriges Kommuner och Landsting i ett yttrande.


Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har yttrat sig över Europeiska kommissionens meddelande om samhällsomfattande tjänster inom sektorn för elektronisk kommunikation. Meddelandet innehåller ett antal långsiktiga frågor om politiken inom detta område och hur den bör utformas framöver.


- Redan idag kan det vara begränsande att bo i områden utan tillgång till bredband. Vår bedömning är det i framtiden blir än svårare. Därför vill vi att regeringen ser över möjligheten att inrätta en fond för utbyggnad av bredband i glesbygd, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.


- Det finns områden i Sverige där de privata företagen inte bedömer det kommersiellt gångbart att bygga ut bredbandet. Men ur samhällssynpunkt är en utbyggnad i hela Sverige nödvändig. Därför måste staten ingripa för att säkerställa att hela Sverige kan leva, säger Anders Knape.


SKL föreslår att fonden byggs upp med både privata och statliga pengar. Pengarna ska användas för att finansiera sådant utbyggnadsbehov som inte görs på kommersiell grund.


I yttrandet pekar SKL även på att den ekonomiska krisen gör det extra viktigt att investera i den elektroniska infrastrukturen. Om det utvecklas avancerade offentliga tjänster till medborgare och företag kan det stimulera nya arbetssätt.


- Att kommissionen för en långsiktig dialog om samhällsviktiga tjänster tycker vi är föredömligt. Vi föreslår att näringsdepartementet inför en sådan dialog i Sverige, säger Anders Knape.


Ladda ned yttrandet: "Europeiska kommissionens meddelande"
(pdf, öppnas i nytt fönster)

Läs fler yttranden från styrelsen

Läs mer om SKL:s arbete med bredbandsfrågor


För mer information: Björn Björk, IT-strateg på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, tfn: 08-452 74 25, mobil: 070-325 51 25, e-post: [email protected]

Ulrik Strömberg

Se Hela Sverige Ska Levas hemsida


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter