Inbjudan till Temadag om Landsbygdsutveckling...




  

INBJUDAN


Temadag om Landsbygdsutveckling


Vad händer med affären, macken, skolan, posten, betaltjänster........ i framtiden?


Orosmolnen är många och kan endast påverkas genom samverkan mellan landsbygdens olika aktörer och förespråkare.


Därför inbjuder Länsbygderådet X-ing till en temadag runt landsbygdsfrågor och framtida samverkan.


Lördagen den 14 mars klockan 10:00 - 14:30, kursgården Gläntan i Voxnadalen.


Efter välkomsfika (klockan 09:30) börjar dagen med att Riksorganisationen Hela Sverige ska levas ordförande
Karl-Erik Nilsson föreläser om landsbygdsfrågor och-utveckling, idag och i framtiden.


Lars Norin och Theres Sundberg, verksamhetsledare i Leader Hälsinge- resp. Gästrikebygden, informera om Leader och vilken roll denna trepartssamverkan kan utgöra i landsbygdsfrågor och -utveckling.


Kenneth Nyberg, ordförande i Länsbygderådet X-ing, lyfter en del tankar om det ideella arbetet sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, samt vikten av lokala utvecklingsplaner.


Den gemensamma temadagen avslutas med kaffe klockan 14:30.

    


Med bakgrund till att X-ing har för avsikt att bjuda på kaffe och lunch, är det viktigt att Ni anmäler ert deltagande.

Detta kan göras via e-post till   [email protected]


Uppge ert namn, organisation/motsvarande som ni representerar, e-post och/eller telefon, samt om det finns speciella önskningar avseende maten.


Vi önskar er anmälan senast fredagen den 6 mars.


Klockan 15:00 fortsätter Länsbygderådet att tillsammans med sina medlemmar hålla årsmöte för verksamhetsåret.


Hjärtligt välkomna



Kenneth Nyberg

Ordförande Länsbygderådet X-ing

Mobil 073-9087957


Riksorganisationen Hela Sverige
ska leva leds av en styrelse som består av ordförande, åtta ordinarie ledamöter och fem ersättare.Ledamöterna representerar de lokala utvecklingsgrupperna och medlemsorganisationerna. Årsmötet är högsta beslutande organ, medan Landsbygdsriksdagens beslut är rådgivande och ett rättesnöre för verksamheten (genomförs vart annat år). I samtliga län finns länsbygderåd som ger information, råd och stöd till utvecklingsgrupperna, samt samordnar och driver gemensamma frågor i länet. Länsbygeråden utses av de lokala utvecklingsgrupperna. Även på kommunal nivå blir det allt vanligare att utvecklingsgrupperna organiserar sig i kommunbygderåd för att driva gemensamma frågor. I dag finns det cirka 100 kommunbygderåd spridda över hela landet.Inom Hela Sverige ska leva är cirka 5000 utvecklingsgrupper anslutna.


Historik                                                             

Byarörelsen har växt fram som en demokratisk folkrörelse på landsbygden och småorter i reaktion på regionala obalanser och kommunsammanslagningar. Byarörelsens genombrott kom under 1980-talet i samband med landsbygdskampanjen "Hela Sverige ska leva". Sveriges Hembygdsförbund samlade folkrörelserna och den statliga Glesbygdsdelegationen manade myndigheterna till samarbete för landsbygdens utveckling. Folkrörelserådet Hela Sverige ska leva bildades 1989 för att arbeta för landsbygdens utveckling ur ett lokalt perspektiv som en fortsättning på landsbygdskampanjen. Våren 2007 ändrades organisationen till att bli en medlemsorganisation, där både medlemsorganisationerna och de lokala utvecklingsgrupperna är medlemmar. Folkrörelserådet bytte då namn till Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.


Ekonomi

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är beroende av medlemsavgifter, sponsring och framför allt samhällsstöd för att verksamheten ska fungera. Arbetet med att finansiera verksamheten bedrivs långsiktigt och är naturligtvis förenligt med lag och goda seder. Idag finns cirka 40 betalande medlemsorganisationer. Regeringen har anslagit 12 miljoner för år 2008, 14 miljoner för 2009 och 15 miljoner för år 2010. För en del enskilda, större projekt söks sponsorer och finansiärer. De lokala utvecklingsgrupperna är medlemmar utan kostnad.


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter