Hundratals evenemang när svensk naturvård fyller 100 år




Hundratals evenemang när svensk naturvård fyller 100 år

Länsstyrelserna, som är en av landets viktigaste aktörer i svensk naturvård, är med och firar Naturens år 2009! Från Abisko nationalpark i norr, till Måkläppens naturreservat i söder ordnar landets länsstyrelser aktiviteter under hela Naturens år 2009. Hundratals evenemang går att hitta i programmet, som lanseras på nya webbplatsen http://www.naturensar.se/.


I Sverige finns 28 nationalparker och cirka 3 100 naturreservat. Länsstyrelserna ansvarar för skötseln i flertalet av dem. Fina vandringsleder och naturum, besökscentrum med information om områdets djur, växter, geologi och kulturhistoria, ger besökaren rika naturupplevelser.

I år är det 100 år sedan Sveriges - och därmed Europas - första nationalparker inrättades och den första naturskyddslagen antogs och i torsdags invigdes "Naturens år 2009 - 100 år med nationalparker och naturvård". Under Naturens år 2009 ordnar länsstyrelserna en mängd spännande aktiviteter runtom i landet. Man kan till exempel gå på fladdermussafari i Skåne, lavinräddningskurs i Vindelfjällen eller vara med vid invigningen av ett nytt reservat i Dalarna. Den 9 september invigs Kosterhavets nationalpark, Sveriges första marina nationalpark.


Aktiviteter i Gävleborg

- Under året kommer Länsstyrelsen Gävleborg i samarbete med vissa kommuner och föreningar att anordna aktivteter i hela länet. Naturum Färnebofjärden har ett utökat program för året och den 24 maj på nationalparkernas dag blir det flera arrangemang i länets två nationalparker. Hamra nationalpark firar 100-årsjubileum och kommer att uppmärksammas speciellt på sin födelsedag, säger Karin Brolin som arbetar som naturinformatör vid Länsstyrelsen Gävleborg.


Övriga aktivteter och samverkan

Andra 100-årsjubilerande nationalparker som Ängsö, Garphyttan och Abisko firas stort, liksom i Skuleskogen som fyller 25 år, i Tiveden och på Skansen.

Ett 20-tal intresseorganisationer och myndigheter samverkar för att uppmärksamma denna milstolpe för naturvården, däribland Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Naturvårdsverket och länsstyrelserna som har i uppgift att bevara natur- och kulturlandskapen i landets 21 län i linje med de svenska miljömålen.


Webbplatser

Läs mer om länsstyrelsernas arbete med Naturens år 2009 på vår webbplats. Där finns även länkar till de olika länsstyrelsernas aktiviteter.

Naturens år har en gemensam symbol, fjärilen, och en webbplats http://www.naturensar.se/, där man bl. a. hittar ett kalendarium med alla medverkande organisationers aktiviteter. Låt dig inspireras och följ med på guidningar, utflykter och föreläsningar om naturen under 2009!

För mer information
om Gävleborgs aktiviteter, kontakta Karin Brolin, 026-17 11 93.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter