Häng med i debatten ...




Häng med i debatten ...

Hela Sverige ska leva har skrivit en debattartikel apropå den kommande landsbygdsstrategin. Näringsminister Maud Olofsson svarade i veckan, i Östersunds-Posten som var en av de tidningar som tog in vår artikel.








Läs Maud Olofssons svar
här.

Värderingsskifte kring landsbygdsfrågor.

Landsbygden är en viktig del av Sverige. Bara om vi tillvaratar det engagemang och den utvecklingskraft som finns här så kan hela Sverige blomstra. Därför är Hela Sverige ska levas förväntningar på den landsbygdsstrategi som regeringen snart presenterar mycket glädjande (ÖP 22 januari).

Den strategi som vi just nu lägger sista handen vid är ett unikt samlat grepp för att stärka landsbygdens utvecklingskraft och skapa förutsättningar för tillväxt i alla delar av landet.
Arbetet har skett över departementsgränserna, och alla departement har inbjudits att bidra. Politiken ska präglas av hängrännor, inte stuprör, som tidigare skett.
Inför arbetet med landsbygdsstrategin har även synpunkter från olika organisationer inhämtats, däribland Leader-nätverket och Hela Sverige ska leva. Dialog har skett vid flera tillfällen, bland annat vid Landsbygdsriksdagen i Lycksele i mars 2008.
För mig innebär landsbygdsstrategin ett värderingsskifte vad gäller synen på landsbygden. Vi går från synen på landsbygder som outvecklade samhällen i behov av bidrag. I stället väljer vi att se landsbygdernas möjligheter till utveckling och satsar för tillväxt i hela landet.
Det är också därför vi har valt ett brett anslag och behandlar allt från tillgång till poliser, förutsättningar för företagande, förnyelsebar energi, jordbruk, kommersiell service, boendeformer, enskilda vägar, strandskydd, utbildning, sjukvård. Ja, alla politikområden som är viktiga.
Även om förväntningarna på landsbygdsstrategin med rätta är stora, är det viktigt att komma ihåg att regeringen inte suttit overksamma fram tills nu. Redan finns flera viktiga beslut för landsbygden. Bland annat innehåller regeringens politik för regional tillväxt flera åtgärder för att mildra negativa effekter av strukturomvandlingen när det gäller kommersiell service på landsbygden.
Dessutom innehåller det nationella landsbygdsprogrammet 2007-2013, åtgärder för att utveckla den lokala servicen. God tillgänglighet till grundläggande service för människor och företag är en av många förutsättningar för tillväxt i alla delar av landet.
Regeringen har också sett till att tillföra ytterligare 50 miljoner kronor för stöd till kommersiell service i våra gles- och landsbygder, varav 30 miljoner kronor i huvudsak ska gå till drivmedelsförsörjning. Ytterligare ett exempel på att regeringen faktiskt ägnar stor kraft åt landsbygden är att det riktade bidraget på 41 miljoner till Hela Sverige ska leva.
Hela Sverige ska leva. Bara genom att ta till vara allt engagemang och all utvecklingskraft kan vi bryta utanförskapet. Regeringen anser det viktigt att diskussionen och samarbetet med olika intressenter fortsätter för att trygga och utveckla servicen i våra landsbygder och skapa förutsättningar för tillväxt i hela landet.

Maud Olofsson, Näringsminister och partiledare för Centarpartiet.



I dag publicerades vårt svar till Maud Olofsson. Läs svaret här.

Regeringen kan inte köpa sig fri från ansvar

Precis som Maud Olofsson (C) utgår i från i sin debattartikel 16 februari har vi verkligen höga förväntningar på landbygdstrategin.
Och vi inom Hela Sverige ska leva och byarörelsen är tacksamma för regeringens bidrag på 41 miljoner, som vi fått för perioden 2008-2010.
Ungefär hälften pengarna går direkt till de 24 länsbygderåd som stöttar lokal utveckling i sina län. Den andra hälften använder vi bland annat till att driva projekt som skapar hållbara bygder, fixar landsbygdsmackarna, stärker lokal ekonomi och stöttar lokala vindkraftsetableringar.

Och viktigast av allt: vi är stigfinnare som i praktisk handling löser de problem som det gamla sättet att tänka har skapat!
Men vi klarar det inte helt själva. Inte ens med 41 miljoner. Att hela Sverige ska leva är också ett politiskt ansvar. Det kan ingen regering köpa sig fri från. Det är därför vi har så stora förväntningar på den nya landsbygdsstrategin. Vi inom byarörelsen ska givetvis ta vårt ansvar för utvecklingen. Men för att klara det lokalt, behövs bra styrdokument uppifrån. Och det är ni inom politiken som har makt och möjlighet att utforma dem.
Vi gillar att ni ska ta bort stuprörstänkandet. Men innan vi jublar fullt ut vill vi se att det också sker i praktiken. Liknande uttalande har nämligen gjorts hur länge som helst, men ingen regering har hittills varit framgångsrik på att förverkliga det.

Ibland blir sådana löften märkligt nog argument för en fortsatt centralisering där landsbygden ytterligare utarmas på kompetens och kunskap. Så skedde alldeles nyss när viktiga expertfunktioner inom myndighetsvärlden som exempelvis skatteverket togs bort.
Vi välkomnar nya tankar och en politisk strategi som verkligen stimulerar lokala krafter att expandera och flöda fritt! Det behövs om hela Sverige ska leva.

Karl-Erik Nilsson Inez Abrahamzon ordförande Hela Sverige ska leva vice ordförande Hela Sverige ska leva



Läs den ursprungliga artikeln här

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter