Gulåsen - nytt naturreservat i Nordanstig




Gulåsen - nytt naturreservat i Nordanstig

Länets första naturreservat för året är nu klart - nämligen Gulåsen i Nordanstigs kommun. Området är ett fint utflyktsmål för naturintresserade som tycker om att vistas i gammal skog med tjocka mossmattor och lavar hängande från trädgrenarna. Den här typen av miljöer är viktig för en mängd olika arter som är beroende av äldre och döda träd. Naturreservatet bidrar dessutom till att uppfylla riksdagens miljömål om Levande skogar.

Syftet med naturreservatet är att långsiktigt bevara Gulåsens naturskogar. Naturreservatet består av ett mindre berg, ca 34 ha stort, och utgör en av de sista resterna gammelskog i området. Till större delen rör det sig om gammal mossbevuxen granskog, men i vissa delar finns det rikligt med både sälg och asp. Vid toppen av berget är jordlagren tunnare med lavklädda hällmarker och grova tallar.

- Gamla, döda och döende träd, samt en stor andel lövträd skapar förutsättningar för en rik mångfald av växter och djur, säger Kristina Persson biolog på Länsstyrelsen. Många arter av exempelvis svampar och insekter är beroende av död ved som livsmiljö.


I området kan man även träffa på arter som spindelblomster och violettgrå tagellav, vilka är knutna till barrskogar. På grund av den rika förekomsten av lövträd kan man finna ett antal ovanliga vedsvampar och lavar, exempelvis veckticka, skinnlav, lunglav och stor aspticka. Att dessa arter finns tyder på att området haft grova lövträd under lång tid.

Genom att Gulåsens skogar till stora delar inte ska påverkas av människan kommer området ytterligare att utveckla sina redan höga naturvärden. Gulåsen kan därför i framtiden bli en källa för spridning av skyddsvärda arter till det omgivande skogslandskapet.


Beslut om Gulåsens naturreservat (pdf 2,82 MB)


Bilder från Gulåsens naturreservat kan du ladda ner här (får endast användas i samband med denna nyhet):


I Gulåsens skogar finns många arter knutna till gamla träd och död ved. Foto Stefan Henriksson (jpg 3423 kB)
 


Fynd av veckticka i naturreservatet signalerar höga naturvärden. Foto Stefan Henriksson (jpg 1192 kB)


Skrovellav är en art som visar på att området haft en lång kontinuitet av grova lövträd. Foto Stefan Henriksson (jpg 2734 kB)


Granskog i Gulåsens naturreservat. Foto Maria Lundmark (jpg 1050 kB)


För mer information
kontakta Kristina Persson, 026-17 12 84

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter