"Granbergsdals skola viktig resurs för hela kommunen"




"Granbergsdals skola viktig resurs för hela kommunen"

Länsbygderådet skriver öppet brev till kommunfullmäktige

Granbergsdals skola är en viktig resurs för hela Karlskoga kommun. Frågan är av mycket större dignitet än en facknämnds budgetkrav. Det skriver Länsbygderådet i Örebro län genom sin ordförande Sivert Gustafsson i Labbsand i ett öppet brev till kommunfullmäktige.


Det är klokt av barn- och utbildningsnämndens ordförande att begära att frågan om Granbergsdals skola hänskjuts till fullmäktige så att man där kan se till kommunens hela behov och förutsättningar, anser rådet.

Motarbetar egen satsning
I det öppna brevet påpekas att Karlskoga satsar på utveckling av landsbygden i den ena änden med hjälp bland annat av EU-pengar, men att denna satsning allvarligt motarbetas om kommunen samtidigt lägger ner den sista kommunala skolan på landsbygden.

I brevet framhålls att man gått en annan väg i Degerfors, när skolförvaltningen inför sina sparförslag valde att se över skolsituationen i hela kommunen, med resultatet att man lägger ner Strömtorpsskolan men låter landsbygdsskolor i Svartå och Åtorp finnas kvar.

Lång skolarbetsdag
Länsbygderådet pekar också på skolbarnens långa arbetsdag, där vissa barn från Kedjeåsen och Karlsdal redan har en restid på 45 minuter, en restid som kommer att bli ännu längre om skolan flyttas till Bråten.
Granbergsdal som turistattraktion och intresseväckare och Granbergsdal som boendealternativ, med livaktiga eldsjälar, är också faktorer som kommunen bör ta hänsyn till innan man bestämmer sig för att lägga ner skolan, skriver Länsbygderådet.

"En engagerad befolkning är avgörande för utveckling av den egna byn. Så är det i Granbergsdal. Men det är också lätt att ta död på ett sådant engagemang genom att lägga ned skolan. Slocknade eldsjälars syns inte i kommunens budgetuppföljningar, men det innebär likafullt en försvagning av kommunen", skriver Sivert Gustafsson.

Läs mer i Karlsskoga Kuriren


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter