Företag i Västsverige satsar på ny energiteknik




Företag i Västsverige satsar på ny energiteknik

"Vi kommer att behöva omkring 1.000 personer "

Seabased Energy är ett av flera företag som satsar och investerar i ny energiteknik. Företaget producerar vågkraft och basunerar nu ut att det behöver anställa tusen personer.


I maj förra året rekryterades Håkan Berntsson som arbetsledare till Seabased Energy i Lysekil som påbörjat bygget av nio vågkraftverk enligt ett koncept som tagits fram vid Uppsala universitet.


 Projektet har pågått sedan 2002 och går i korta drag ut på att det byggs en vågkraftspark på försök utanför Lysekil. Vågkraften i sig produceras i generatorer som är nedsänkta på bottnen och alstrar ström genom en boj som rör sig tillsammans med vågorna på ytan.


- Idén är nog gammal men tidigare har den inte varit lika intressant. I dag vill alla ha förnyelsebar energi, säger Håkan Berntsson.

I provisoriska lokaler i hamnen arbetar han och sju andra anställda med att bygga de allra första kommersiella kraftverken för hand. Enligt företagets vd Billy Johansson är målet att ett par hundra man ska vara i arbete innan året är slut.

- När vi är fullt utbyggda kommer vi att producera 40 verk om dagen, då behöver vi omkring tusen personer, säger han mitt i varseleländet.


Han är övertygad om sin sak och menar att vågkraften i framtiden kan konkurrera med vilken annan energiteknik som helst.


I dagsläget bygger gänget i Lysekils hamn nio vågenergiomvandlare och två ställverk som bland annat ska levereras till Fortum och Vattenfall.


Bygget av en riktig fabrik är inplanerad till senare i år. Tanken är att produktionen ska automatiseras och fungera utifrån samma principer som i en bilfabrik med tillverkning på lina. Att hitta arbetskraft är inget som bekymrar Billy Johansson.

 - Med det läge Sverige befinner sig i nu är detta en enorm möjlighet. De som sägs upp inom Volvo och Saab har precis de kunskaper vi behöver, det är folk som är vana vid serieproduktion.


Andreas Gillberg är en av de nio som redan anställts av företaget. Precis som arbetskamraterna nere i hamnen blev han rekryterad genom Arbetsförmedlingen.


-Det är en jädra fin grej att kunna ta vara på vattnet på det här sättet och
roligt för oss att få vara med och göra något helt nytt, säger han.
 

Hanna Johansson  Artikeln publicerad i Dagens Nyheter 2009-02-20

Ulrik Strömberg  Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter