EU vill ge mindre till mjölkbranschen




EU vill ge mindre till mjölkbranschen

2,77 miljarder kronor skärs bort från krisstödet till mjölkbransch och bredbandsutbyggnad.

Just nu pågår arbetet som bäst med att skapa ett stimulanspaket för EU:s krisdrabbade ekonomi. När EU-kommissionen i måndags presenterade det för det allmänna ministerrådet var satsningen på landsbygdsprojekt nedskuren från 16,6 till 13,8 miljarder kronor. Två tredjedelar av pengarna ska gå till bredbandsutbyggnad och resten till "nya utmaningar", bland dem den pågående krisen i mjölkbranschen. Men det var inte fördelningen eller målet för pengarna som diskuterades mest på ministermötet.

- Hela stimulanspaketet saknar finansiering. Det är legalt felaktigt att använda marginalerna från 2008 överhuvudtaget, säger Elin Boberg, EU-minister Cecilia Malmströms pressekreterare.

Kommissionen ville inledningsvis ta pengar som inte användes i förra årets budget, men den lösningen dömdes ut av rådet som mot EU:s egna regler. Vad det gäller de faktiska satsningarna har Sverige inga anmärkningar.

- Vi är inte emot förslaget i sakfrågan, det är tyvärr en budgetteknisk fråga som man fastnade i, säger Elin Boberg.

Hela krispaketet innehåller satsningar på över 55 miljarder kronor. Runt 41 miljarder kronor ska satsas på olika energiprojekt. Planen är att paketet ska antas på EU-toppmötet i slutet av mars. Innan dess måste en för alla acceptabel finansiering ha hittats. Enligt olika rapporter från det allmänna rådet var medlemsländerna i stort positiva till satsningarna på landsbygdsprojekten, medan fördelningen av energipengarna vållar större debatt.


Sara Johansson

Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter