Ett hot mot affären: Macken vid Boa läggs ner...




Ett hot mot affären: Macken vid Boa läggs ner...

Den politiska majoriteten i Malung-Sälens kommun skriver "Öppet brev" till näringsminister Maud Olofsson.

- Inför ett moratorium för ytterligare nedläggningar av bensinmackar på landsbygden. Kalla till dig bensinbolagen för branschsamtal omedelbart, skriver Kurt Podgorski (s), Ola Olin (v) och Pär Kindlund (c)


De skriver i sitt brev att några dagar före jul fick länsstyrelserna i Dalarna och Värmland ett särskilt uppdrag av näringsdepartementet. Departementet ville ha en snabbundersökning av goda exempel , där man på olika sätt arbetat och arbetar för att genom lokala initiativ rädda nedläggningshotade mackar. En första delredovisning ska lämnas i mitten av februari och en slutredovisning ske i november månad.


Brevskrivarna tycker att det är en synnerligen dålig tajming av uppdraget. Under pågående undersökning läggs mackar ner nästan varje dag. I Malung-Sälens kommun har flera nyligen lagts ner och flera står på tur.

- I Malungsfors har vi med lokala initiativ försökt att på något sätt rädda vår OK-mack, då den är viktig för att driva vår kooperativa affär (Boa) vidare. Men i april stängs macken och sedelautomaten är redan bortplockad, berättar Kurt och Ola.


För folk i Malungsfors och många andra byar är det en klen tröst att det under tiden pågår ett länsstyrelseuppdrag från Maud Olofsson och näringsdepartementet.


Skall den rörelse som är på gång under namnet bymacken få en reell chans, måste det bli ett omedelbart moratorium för ytterligare macknedläggningar i Dalarna och Värmland.


Det här ytterst en regionalpolitisk fråga, det handlar om framtiden för landsbygden. Menar Maud Olofsson allvar med det uppdrag man gett länsstyrelserna i Dalarna och Värmland så måste mackdöden stoppas nu. Detta för att ge ett andrum att formera lokala alternativ och utarbeta regionalpolitiska stödformer.


Därför vill trion att Maud Olofsson skall ta initiativ till branschsamtal med bensinbolagen för att utarbeta ett regionalpolitiskt. Att hon skall få fram ett räddningspaket som möjliggör att ha kvar små mackar på landsbygden

Att det omedelbart införs ett moratorium resten av året för ytterligare nedläggning av mackar.

Att hon skall ge länsstyrelserna i Dalarna och Värmland en reell chans att fullgöra sitt uppdrag,

medan det finns några mackar kvar.

Läs mer på NWT.se


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter