Ekologisk by med nybyggda bostäder aktuell i Skebokvarn




En by med ekologiskt boende i sex villor och tio radhuslägenheter planeras i Skebokvarn. Markaffären blev klar i förra veckan.
- Planeringen har pågått i två år. Nu har vi funnit platsen och är framme vid att börja bygga och omsätta våra idéer, säger Stephen Hinton, en av initiativtagarna till Bybo ekoenhet.

Ulrik Strömberg

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Ekologisk by med nybyggda bostäder aktuell i Skebokvarn

En by med ekologiskt boende i sex villor och tio radhuslägenheter planeras i Skebokvarn. Markaffären blev klar i förra veckan. - Planeringen har pågått i två år. Nu har vi funnit platsen och är framme vid att börja bygga och omsätta våra idéer, säger Stephen Hinton, en av initiativtagarna till Bybo ekoenhet.

Flen har länge marknadsfört naturlandskapet i försöken att intressera storstadsbor att bygga och flytta till kommunen. En del avstyckningar har gjorts men uppmärksamheten har ändå varit måttlig.
Nu kan 17 familjer vara på väg att successivt bosätta sig i Skebokvarn. I takt med att en ekoby växer fram.

Blivande bostadsförening
Skog- och lantbruksfastigheten Änggärdet med 21 hektar mark ska exploateras med bostäder där bästa energiteknik och utbyggda system för återvinning ska tillämpas. Sådan är planeringen hos Bybo ekoenhet.
- Vi är sex personer i en ägargrupp som köpt Änggärdet. När vi är igång med nästa fas och börjar bygga kommer ekobyn att omvandlas till en bostadsförening, förklarar Stephen Hinton.
Han konstaterar att planeringen för ett ekologiskt uthålligt boende har pågått i ett par år. Samtidigt har gruppen intressenter sökt efter lämplig mark.
- Närhet till Stockholm har varit avgörande. Alla inblandade har sina arbeten där i dag. Men i projektet ligger också att vi ska kunna arbeta hemifrån. Tanken är vidare att byn byggs ut med småskalig ekologisk matproduktion. I Skebokvarn har vi funnit marken vi sökt.
För att klara en sådan här satsning, menar Stephen Hinton, måste man vara en grupp där alla har en gemensam målsättning. Däri ligger projektets styrka.
- Vi vill investera i något ekologiskt uthålligt. Det är drivkraften. Helt enkelt bo och producera mat utan att vara tärande på miljön.
Återvinning, kretslopp, egenproducerad energi från sol, vind och vatten med utnyttjande av modern teknik är ledord då Skebokvarn ska få en ekoby.
Hur snart idéer och planering kan omsättas i handling är inte uttalat. Stephen Hinton förklarar att ägargruppen tillträder i maj och arbetet då kan starta men att det är en process som väntar.

Betydelse även för kommun
För Flens kommun kan ekobyn betyda mer än ett lyft för Skebokvarn. När byn tar form ska här också finnas kommersiell verksamhet. Kontorshotell, gårdsbutik, servering, friskvård och kursverksamhet är några exempel på vad byn kan komma att erbjuda.

Läs mer i Eskilstuna-Kuriren


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter