Delrapport om "mackdöden" inlämnad




Delrapport om "mackdöden" inlämnad

Länsstyrelserna i Värmland och Dalarna fick i december ett särskilt regeringsuppdrag att utreda och sprida kunskap om insatser inom det kommersiella serviceområdet. I uppdraget ingår att inventera alla län efter goda exempel på hur man har lyckats bevara en god tillgång på drivmedel i hela landet. En första delrapport skickades i fredags till regeringen.

Av delrapporten framgår att problemet med drivmedelsförsörjningen består av tre delar. Den första delen är en strukturomvandling inom drivmedelshandeln, där stora bensinbolag lägger ner olönsamma bensinstationer av kostnadsskäl. Den andra är pumplagen från 2005, som stipulerar att stationer som säljer mer än 1000 kubikmeter bensin är skyldiga att erbjuda minst ett förnyelsebart alternativ. Den tredje delen är saneringsproblematiken, som innebär att ägaren är skyldig att sanera marken vid nedläggning, något som kostar mycket, och som i hög grad försvårar ägarbyten.

- Vi har fått in goda exempel, bland annat från Dalarna, på hur man ändå har lyckats driva mackar vidare i landsbygden, till exempel genom intresseföreningar och småbutiker. En del oroväckande tendenser har också kommit i dager i inventeringsarbetet, till exempel att nyetablering och övertaganden avstannar tvärt, säger Kent Johansson vid Länsstyrelsen Dalarna, som har varit aktiv i inventeringsarbetet från Dalarnas sida.

Arbetsgruppens åsikt är att huvudorsaken till den dramatiska nedläggningen av bensinstationer som nu pågår framför allt är de rationaliseringar som bensinbolagen väljer att göra.

I det fortsatta arbetet med utredningsuppdraget planerar arbetsgruppen att göra ett antal delutredningar som tränger djupare in i problemen. Detta följs upp med konferenser och seminarier som belyser och uppmärksammar ämnet.

Arbetsgruppen och dess metod
Länsstyrelserna i Värmland och Dalarna bjöd inledningsvis in representanter från Hela Sverige ska leva, Föreningen Landsbygdshandelns Främjande, Sveriges kommuner och landsting och Småkom till ett planeringsmöte där en arbetsgrupp bildades. Gruppen skickade sedan en skrivelse till samtliga länsstyrelser och vissa regionförbund, samt ett antal myndigheter där goda exempel efterlystes på lösningar av drivmedelssituationen på landsbygden. De goda exemplen presenteras kortfattat i delrapporten.

Delrapporten finns att ladda hem här

Kontakt vid Länsstyrelsen Dalarna
Kent Johansson, näringslivsenheten, 023-814 11, 070-210 11 25

Läs mer på Länsstyrelsen i Dalarnas hemsida



Delrapport om drivmedelsförsörjning

I fredags fick näringsdepartementet en delrapport om drivmedelsförsörjningen på landsbygden från länsstyrelserna i Dalarna respektive Värmland. Här finns även goda exempel från övriga länsstyrelser.


Uppdraget som de båda länsstyrelserna fått är att utreda och sprida kunskap om insatser på det kommersiella serviceområdet. En delrapport om drivmedelsförsörjningen skulle lämnas den 13 februari. Slutrapport sker i höst.


Samliga länsstyrelser i Sverige har uppmanats att skicka in goda exempel på lösningar av drivmedelssituationen på landsbygden. I rapporten som du kan ladda ner här nedan redovisas, län för län, vad som gjorts och vad som händer.

De län som svarat är länsstyrelserna i Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län, Kalmar län, Jönköpings län, Örebro län, Västra Götalandsregionen, Hallands län, Stockholms län, Södermanlands län och Gävleborgs län.


I arbetsgruppen som bildats för att genomföra uppdraget ingår, förutom representanter för de båda länsstyrelserna, även representanter för Hela Sverige ska leva, Småkom, Föreningen Landsbygdshandelns främjande och Sveriges kommuner och landsting.


Läs hela rapporten här

Karin Wenström

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter