De vill rädda macken...




De vill rädda macken...

"Ett dråpslag för
Malungsfors"

Bensinmacken som finns i Malungsfors kommer om planerna realiseras att stängas den 1 april. Redan har sedelautomaten tagits bort och om bensinmacken läggs ner kan det få katastrofala följder för Malungsfors en dryg mil norr om centrallorten Malung.

Och nu har tre kommunala företrädare som sitter på ledande poster i kommunstyrelsen skrivit ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson där man vädjar om att regeringen sätter stopp för nedläggning av ytterligare bensinmackar så länge som en utredning pågår.

- De tre kommunala företrädarna som skickat detta brev till näringsminister Maud Olofsson är kommunalrådet Kurt Podgorski och kommunstyrelseledamöterna Ola Olin och pär Kindlund. De två förstnämnda sitter också i styrelsen för Boa Ekonomiska Förening i Malungsfors som bland annat sköter bensinmacken och driver den lanthandel som finns i byn.


- En nedläggning av bensinmacken kan få katastrofala följder för vår by. Det gör att servicen försämras drastiskt och det gör också att det blir en försämrad lönsamhet för byns enda affär säger ordföranden i den ekonomiska föreningen Kurt Podgorski och han får ett instämmande av Ola Olin som också sitter i styrelsen för den ekonomiska föreningen i Malungsfors.


De tre som undertecknat skrivelsen till Maud Olofsson uppmanar henne att ta kontakt med bensinbolagen för att utarbeta ett regionalpolitiskt räddningspaket som möjliggör att ha kvar små bensinmackar på landsbygden. Man kräver också att det införs ett omedelbart förbud för att göra ytterligare nedläggningar av bensinmackar resten av året och att man genom detta ger länsstyrelserna i Dalarna och Värmland en reell chans att fullgöra sitt uppdrag att se vad man kan göra för att rädda de små bensinmackarna på landsbygden.


- Får vi inte ett stopp av nedläggningarna kommer det när uppdraget som de två länsstyrelserna fått är klart kanske inte det finns några bensinmackar kvar att rädda säger Ola Olin.


I Malungsfors har man också framfört att man också kan tänka sig att satsa pengar för att få bensinmacken kvar.

- Men trots att vi framfört detta har det tydligen inte gått hem bland mackägaren och bensinbolaget OK som äger bensinmacken säger Kurt Podgorski utan man har bestämt sig för att bensinmacken skall läggas ner från och med den 1 april.


- Det här är verkligen en regionalpolitisk fråga och det handlar om framtiden för landsbygden. Det läggs ner bensinmackar på landsbygden nästan varje dag och det är en klen tröst för loss att en utredning pågår och skall presenteras i november. Då kanske alla små bensinmackar redan har lagts ner säger Malungs kommunalråd Kurt Podgorski tillika ordförande i den Ekonomiska föreningen i Malungsfors som bland annat räddat kvar den butik som finns i byn.


- Och vi måste få en ändring på det här beslutet. Om bensinmacken läggs ner är jag övertygad om att det också kommer att medföra negativa konsekvenser för vår affär säger Ola Olin som tänker ta strid i den här frågan.

- Vi hoppas att näringsminister Maud Olofsson som företräder ett landsbygdsparti politiskt tar tag i den här frågan och inser vilket hot nedlagda bensinmackar på landsbygden utgör för att landsbygden skall kunna leva vidare säger Kurt Podgorski.

Läs mer i Dalarnas Tidningar


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter