Bygglovskravet för vindkraft försvinner




Bygglovskravet för vindkraft försvinner

Regeringens utredare av vindkraft föreslår att bygglovskravet för vindkraftverk tas bort. Men LRF menar att förslaget inte gör det enklare för de mindre projekten.

- Prövningskrånglet behålls för de här projekten, säger Åsa Hill, miljöjurist på LRF.

Regeringen har tidigare uttalat en önskan att det ska bli lättare att bygga ut vindkraften i Sverige. Hittills har nya vindkraftsprojekt prövats både enligt miljöbalken och plan- och bygglagen.

Utredningen föreslår nu bland annat att dubbelprövningen avskaffas. Om ett projekt prövats och fått tillstånd enligt miljöbalken ska man inte behöva ansöka om bygglov, där i princip samma saker prövas.

Underlättar inte
Men på LRF menar man att förslaget inte underlättar för de mindre parkerna och enstaka vindkraftverken.
För stora vindkraftsprojekt måste alltid en tillståndsprövning enligt miljöbalken göras och då försvinner kraven på bygglov.

De mindre projekten kan också slippa bygglovet, men då måste en frivillig tillståndsprövning göras. Något som kostar pengar.
- Då måste man göra en miljökonsekvensbeskrivning, en tillståndsansökan och genomföra samråd. I en liten by där man kanske är eniga om att bygga ut vindkraft måste man då lägga stora pengar på konsulter för att få prövningen gjord, säger Åsa Hill.

Om man väljer att inte söka tillstånd enligt miljöbalken gäller i princip samma regler som tidigare. Bygglov måste sökas och en anmälan (en enklare typ av miljöprövning) enligt miljöbalken ska göras. Med dubbelprövning och risk för överklaganden i flera instanser.

Borde vågat mer
Åsa Hill menar att man borde ha vågat ta stegen och skippa kravet på bygglov även här.
- Vi tycker att det skulle räcka med en anmälan. Särskilt som anmälningsprövningen och bygglovsprövningen tittar på samma saker.

Utredningen anser ändå att det sammantaget blir lättare även för de mindre vindkraftsprojekten.
- Handläggningen hos kommunen ska samordnas. Även om du har kvar handläggningen enligt båda lagarna så blir det en förenkling. Dessutom slipper man detaljplan om det inte är mark där det är stor efterfrågan för bebyggelse, säger utredningssekreterare Peter Ardo.

Enklare för storprojekten
För de stora vindkraftprojekten kan förändringarna göra processen enklare.
- Där det finns problem och konflikter kommer det att spela stor roll eftersom man slipper ha dubbla förhandlingar och skriva dubbla utlåtanden, säger Magnus Mattson på Res Skandinavien, som bygger vindkraftparker på flera ställen i landet.

Utredningen menar att det inte finns någon risk för att någon förlorar inflytande över processen. Allmänhet och grannar till tänkta vindkraftverk kommer att kunna säga sitt oavsett vilken prövning som sker.


Hans Dahlgren

Förslagen i korthet

* Vindkraftverk i grupper om fler än sju eller enstaka verk som är högre än 150 meter måste alltid ha tillstånd enligt miljöbalken. Å andra sidan behövs då inget bygglov.

* Även mindre projekt kan slippa bygglov om man frivilligt söker och får tillstånd enligt miljöbalken.
Alternativet för mindre projekt är att som tidigare göra en enklare miljöprövning, en så kallad anmälan enligt miljöbalken, och söka bygglov. Nytt är att man då ofta ska slippa detaljplan och att kommunen ska samordna prövningarna enligt miljöbalk och plan- och bygglag bättre.

* Tidigare låg gränsen för tillståndsplikt på vindkraftsprojekt över 25 MW. Den tas nu helt bort. Förändringen är en viss sänkning av gränsen.

* Förbudet mot vindkraftparker på över 10 MW på Öland tas bort vilket tros resultera i större men färre grupper av vindkraftverk. Förbudet behålls dock på övriga platser där det finns, exempelvis i obrutna kustområden i Bohuslän, Småland och Östergötland.

* Reglerna föreslås gälla från den 1 juli nästa år.



Läs mer i tidningen ATL


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter