Byaråd samlar byarna i Rättvik




Byaråd samlar byarna i Rättvik

Med stort engagemang samalde srepresentater från de olika byarna i kommunen för att bilda ett centralt byaråd för Rättvik. Ett gemensamt byaråd underlättar bidragsanökningar och utveckling av byarna.

Johanna Bond, ungdomskonsulent i Rättviks kommun och i detta fall, representant från Leader Dalälvarna, ett EU-projekt för landsbygdsutveckling som också fördelar medel till landsbygdsutveckling, berättade om Leader och om en hållbar landsbygdsutveckling.


-Jag tror på Leader Dalälvarna och att det kan göra skillnad för de åtta kommuner som deltar. Att samla alla krafter i byarna är viktigt, men jag tror också att det måste finans ett tydligt ungdomsperspektiv för att engagera de unga, vilket i sin tur behövs för en hållbar utveckling i framtiden, säger Johanna Bond.

-Det är stor engagemang i byarna, till exempel i Ore och Vikarbyn och i Byarådet ska representantner från samtliga delar av Rättvik vara med, en representant från varje område, Ore, Boda, Finnmarken, Sörbygge, Västbygge, Gränden och Gärdsjö. Hur representatioen ska se ut har diskuterats, men under torsdag kväll bildades en interimstyrelse så nu kan arbetet börja, säger samhällsbyggnadschef Leif Kratz.


Genom Rättviks Byaråd kan projektmedel sökas från EU eller Länsstyrelsen och från Byarådet fördelas pengar till kommunens olika områden.


-Byarådet kan bland annat arbeta med utveckling av handeln, andra näringar och verksamheter i byarna. En kommunfullmäktigegrupp för vägfrågar med representanter från Byarådet finns och genom att kanalisera och samordna saker. I samarbete med vår landsbygdsutvecklare Sven Uhlås ska Byarådet utvecklas och komma vidare i sitt arbete, anser Leif Kratz och Johanna Bond.

Läs mer i Dalarnas Tidningar


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter