Ännu en lanthandel riskerar nedläggning




Ännu en lanthandel riskerar nedläggning

Flera landsbygdsutvecklare oroas över framtiden för länets lanthandlare när allt fler väljer stormarknaderna istället. Många tror att man stöttar lanthandeln när man köper tidningen där, men så ser inte verkligheten ut.


 Johanna Wallin kan tvingas stänga sin lanthandel


För ett halvår sedan tog Johanna Wallin över lanthandeln i Dädesjö nordost om Växjö, men nu kan hon tvingas stänga den 90 år gamla affären.

- När det är dåliga tider vill man inte lägga några extra pengar på något som är mer miljövänligt än när det är bra tider. Nu är ju hela världen i en svacka och det var ju inte den bästa tiden att starta nu, säger Johanna Wallin.


Oroande utveckling

Landsbygdsutvecklarna i Kronoberg oroas över utvecklingen. Många förstår inte vad som krävs för att en lanthandel ska fungera säger man. Det räcker inte att invånarna bara köper en tidning.

- I Ljungby kommun finns det idag en handfull lanthandlare kvar, det är en halvering sedan 80-talet. Nu när en ny stormarknad byggs så finns en ännu större oro bland lanthandlarna i Ljungby, säger Annette Olsson som är landbygdsutvecklare.

I Markaryd finns det en lanthandel kvar. Förr fanns det i nästan varje by. 


Stormarknader tar kunder

Många av dem som handlar väljer att göra det i affärerna i Växjö efter jobbet. De trognaste lanthandelskunderna är de äldre som inte jobbar längre. Och det räcker inte för att lanthandeln i Dädesjö ska överleva.

Det här oroar Lennart Aronsson som behöver affären eftersom han inte längre orkar åka till Växjö och handla. 
- Det går inte. Man kanske har storhandlat i stan, men glömt att köpa jästen. Men det går inte att bara gå hit och köpa jäst, säger Lennart Aronsson.

I Dädesjö ville alla ha en lanthandel. Men nu kan Johanna Wallin tvingas stänga efter bara ett halvår. Att pressa priserna och sälja närproducerat räcker inte.

Lars-Peter Hielle

Läs mer på SR


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter