Styrelsemöte den 2 april




Styrelsemöte den 2 april

Ordförande Karl-Erik Nilsson inledde med några ord om vad som hänt sedan sist. Det har varit styrelsemöte inom Hela Norden ska leva, och styrgruppen för Landsbygdsriksdagen har haft sitt första möte. Framöver väntar ett möte om betaltjänster med infrastrukturminister Åsa Torstensson, apropå det brev som Hela Sverige ska leva skickade till ministern strax före jul. Karl-Erik berättade även att vår seminarieserie tillsammans med Posten drar igång i början av juni.


Verksamhetschefen Staffan Bond fortsatte informationen. Hemsida och bygdebank är högprioriterat och arbetet med detta fortsätter i rask takt. Även arbetsmarknadspolitiken är prioriterad och Ulla Herlitz var på plats för att berätta om vad vi gör där. Den som är intresserad kan gå in under fliken "Arbetsmarknad" på vår hemsida och titta.

Vi har träffat Landsbygdsnätverket och Jordbruksverket för att bland annat diskutera hur landsbygdsprogrammet ska hanteras. Vi väntar på besked om projektansökningar avseende lokal kapitalbildning och landsbygdsmackarna. En ansökan om att ordna vindkraftskonferens har avslagits men vi modifierar och tar nya tag. Samarbetet med serviceutredningen är intensivt och vi aktiverar oss när det gäller integrationen.  En ny inspirationsskrift, Vi samarbetar med Svenska kyrkan, kommit från trycket.


Dagordningens punkt om ekonomi handlade främst om årsredovisningen och verksamhetsberättelsen för 2008. Det har sammantaget varit ett bra år med omfattande verksamhet, konstaterade Staffan, även om vi inte helt uppfyllt alla de mål som vi haft. Styrelsen ställde sig bakom förslaget till årsredovisning med några mindre justeringar.

Vid förra styrelsemötet bildades en organisationsgrupp för att arbeta fram ett underlag till en framtida struktur av rörelsen. De presenterade sina tankar, så långt. Gruppens förslag är att årsmötet diskuterar de olika nivåernas roll - alltså lokala utvecklingsgrupper, kommunbygderåd, länsbygderåd och den nationella nivån - liksom förhållandet till andra aktörer i landsbygdsutvecklingen. Årsmötet kommer också att få några förslag till stadgeändringar att ta ställning till.


Projektledningen för Landsbygdsriksdagen 2010 redogjorde för sina tankar kring arrangemanget. Målet är klart - att ge deltagarna inspiration, motivation och verktyg för det fortsatta arbetet på hemmaplan. Medlen är att visa upp goda exempel, ge deltagarna möjlighet att diskutera idéer i seminarier och att arrangera en framtidsverkstad. "Där generationer möts, utvecklas landsbygden" är det preliminära mottot.


Ett antal rapporter redovisades också under mötet. Bland dem kan nämnas att projektet Barn på landsbygd arrangerar ett konvent den 2-4 maj i Norrköping. Hittills har ett femtiotal barn anmält sig till konventet.

Projektet Hållbara bygder går mot sitt slut i sin nuvarande form. Uno Lundback, projektledare, räknar med att kunna presentera en handbok för lokala omställningsplaner till sommaren. En skrift som presenterar de deltagande bygdernas arbete kommer i början av maj. Bygderna som deltog erbjuds nu att bli medlemmar i Transition Sweden som är under uppstart, kopplat till Hållbara bygder. En hemsida har nyligen öppnats.


I februari hölls en utbildning i jämställdhet för representanter för länsbygderåden, rapporterade Uno som kunde berätta att utbildningen var mycket lyckad. Alla åkte hem taggade för det fortsatta arbetet på regional nivå!

Årsmötet i Sunne 23-24 april bjuder på ett fullmatat program. De unga ska redovisa sitt ambitiösa upplägg av en process om lokal planering. Mötet ska diskutera landsbygdsstrategin och servicen med mera. Posten, departementsföreträdare och riksdagens landsbygdsnätverk medverkar.


Slutligen några internationella rader. Staffan Bond och Åse Blombäck har varit på möte inom European Rural Community Alliance, ERCA, i Amsterdam och Stig Hansson har föreläst om Leader i Albanien. En grupp från styrelsen har träffats för en diskussion om hur vi kan organisera oss effektivare för det internationella samarbetet.

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter