Mycket att göra men ont om folk?




Mycket att göra men ont om folk?

Med den frågan hoppas de svenska arbets-förmedlingarna få kontakt med föreningar som har behov av extra medhjälpare - som klippt och skuret för byarörelsen.

Arbetsmarknadspolitik


Mycket att göra i bygden men ont om folk?  

Ring din lokala arbetsförmedling 0771-416 416!


Arbetsförmedlingen räknar med att de långtidsarbetslösa inom snar framtid kommer att uppgå till 50 000 personer. Detta på grund av lågkonjunkturen som breder ut sig. Och arbetsförmedlingarnas uppgift nu, är att inom jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas erbjuda arbetslösa sysselsättningar hos en anordnare (arbetsgivare). Därför vänder man sig till föreningar och företag i hela landet och erbjuder ersättning för att skapa meningsfull sysselsättning för arbetslösa.


Info från arbetsförmedlingen för dig som är arbetsgivare


Läs mer om jobb- och utvecklingsgarantins fas tre här


Gå direkt till arbetsförmedlingens information om service och program 


Behöver ni resurser i verksamheten?


Staten lyfter särskilt fram den sociala ekonomins, det vill säga föreningslivets, möjligheter att skapa sysselsättning. De föreningar som kommer att bli "anordnare" av sysselsättning ersätts med 225 kronor per dag och anvisad person. Arbetsperioden kan uppgå till två år. Kraven är att anordnaren ansvarar för arbetsledning samt följer vanliga arbetsmiljökrav. Den arbetslöse får under tiden fortsatt a-kassa eller motsvarande. Är din lokala utvecklingsgrupp intresserad av att bli anordnare så ta kontakt med närmaste arbetsförmedling. Ta chansen att både hjälpa och få extra resurser!


Säkert har ni många olika uppgifter som ni har tänkt göra men inte haft tid att göra. Det kan vara allt från att vårda byggnader och natur, bemanna byakontor eller jobba i bygdens butik. Både kommun- och länsbygderåd skulle kunna få hjälp med administrativa uppgifter som man inte hinner göra ideellt. Låt idéerna flöda och diskutera möjligheterna med din lokala arbetsförmedling.


En förening som redan gjort det och som ser stora vinster både för samhället och för utvecklingen lokalt är Flyinge Utveckling Ab. Deras koncept "ByAnordnare" kan bli en riktig win-win situation.


Läs mer om hur Flyinge Utveckling Ab arbetar här

Central uppgörelse för att underlätta lokala överenskommelser

Hela Sverige ska leva och Arbetsförmedlingen har tecknat en central överenskommelse om samarbete inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Med denna breda plattform som bas tecknar berörd lokal utvecklingsgrupp och lokal arbetsförmedling lokala överenskommelser.


Men ta nu inte allt rosenrött och tro inte att det är snabba puckar som gäller. Det kanske inte ännu finns någon arbetslös som passar för de uppgifter ni vill ha utfört och kanske måste ni ordentligt diskutera igenom inom styrelsen och med den lokala arbetsförmedlingen vad det innebär att vara anordnare.

Arbetsförmedling kopiera.jpg (214.29kb)

Jobb och utvecklingsgarantin


Jobb- och utvecklings-garantin riktar sig till dem som står utanför arbets-marknaden. Garantin är indelad i tre faser. Första fasen innehåller bland annat jobbsökaraktiviteter, andra fasen arbetspraktik och tredje fasen består av sysselsättning hos anordnare (arbetsgivare).


Långtidsarbetslös


Långtidsarbetslös är den som inte har något arbete efter 300 dagars arbetslöshet och som deltagit i arbetsmarknads-politiska åtgärder under 450 dagar.


Tips


Bättre att ha två eller fler nya medhjälpare än bara en, så att det skapas en gemenskap.
Hela Sverige ska leva vill på detta sätt bidra till meningsfull sysselsättning på landsbygden i hela landet och ge arbetssökande en möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och referenser. 


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter