Hela Sverige ska levas protokoll från styrelsemötet den 25 februari 2009.




2009-02-25                                    

  

                                                                                       Närvarande:

Karl-Erik Nilsson, ordförande, Uddevalla
                             Inez Abrahamzon, vice ordförande, Latikberg
                          Åse Blombäck, Norrbottens bygderåd, Båtskärsnäs
                          Johan Boström, Dalarnas Landsbygdsforum, Sollerön
                          Gunnel Cassel Söderbäck, Civilförsvarsförbundet, Åtvidaberg
                          Lars Carlsson, LänsbygderådeT Örebro, Nora
                          Åke Clason, Hushållningssällskapens förbund, Vattholma
                          Stig Hansson, Länsbygderådet Gotland, Burgsvik  
                          Kenneth Nilshem, Studieförbundet Vuxenskolan, Arbrå
                          GunMarie Persson, Bygderådet Jämtland, Hammarstrand

Ingegerd Petersson, Centerkvinnorna §§ 5 - 16
                          Jan Runfors, Länsbygderådet Stockholm, Bandhagen


Valle Rönnstedt, IT-företaget Logica, Leksand §§ 1 - 8


Staffan Bond, Hela Sverige ska levas kansli, Sollerön                       Karin Wenström,                "                        , Johanneshov      Uno Lundback ,                   "                       , Siljansnäs                        Ulrik Strömberg                  "                        , Grundsund


Ej närvarande:

Emma Hagel, Länsbygderådet Kronoberg, Älghult

Inger Karlsson, Länsbygderådet Halland, Fegen


Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 25 februari 2009.


•1.       Öppnande


Karl-Erik Nilsson hälsar de närvarande välkomna samt förklarar mötet öppnat. Aktiviteterna är många sedan vi träffades sist och här nämns några

•-          Regeringen flyttar fram landsbygdsstrategin till den 12 mars.

•-          Länsbygderådet Kalmar har haft årsmöte, där samtliga styrelseledamöter avgick, ett arbetsutskott håller på att formera en ny styrelse

•-          Den grafiska profilen och logotypen bör diskuteras vid nästa möte

•-          Projektledarna för Landsbygdsriksdagen i Sunne 2010 Ingemar Robertson och Maria Åhgren är nu igång, ett första styrgruppsmöte hålls den 9 mars i Karlstad

•-          Speciellt välkommen hälsas idag Valle Rönnstedt, Logica som ska presentera arbetet med hemsida och bygdebank.


•2.       Val av sekreterare


Mötet väljer Ulrik Strömberg.

  

•3.       Val av justerare


Mötet väljer Gunnel Cassel-Söderbäck


•4.        Föregående mötens protokoll .//. Bilaga 3.1 .//. Bilaga 3.2


Styrelsen godkänner föregående mötens protokoll samt lägger dem därefter till handlingarna.


•5.       Föreslagen dagordning


Mötet godkänner föreslagen dagordning med följande tillägg: utbildning, vindkraftåterbäring.



•6.       Verksamhetschefens rapport


Staffan Bond informerar om att aktiviteten är fortsatt hög på kansliet:

•-          Bokslutsarbetet är påbörjat

•-          Medlen från Näringsdepartementet har ännu inte inkommit till vårt konto.

•-          Personalstyrkan är i nuläget 16 personer inklusive alla tillfälligt projektanställda. Ulla Herlitz börjar sitt arbete den 1 mars på heltid under 1, 5 år. Jan Forsmark anställs i satsningen Hållbara bygder/Transition Towns/Initiatives from den 1 mars på 20%.

•-          Projektverksamheten är i full gång, vindkraft, jämställdhet, lokal planering mfl.

•-          Ansökningar är insända till Statens Jordbruksverk för att finansiera projekt kring lokala finansieringslösningar och drivmedel

•-          Olika inspel görs till serviceutredningen

•-          Tillsammans med Hushållningssällskapens förbund jobbar vi med checken för konferensen "Den ideella sektorn i Landsbygdsprogrammet"

•-          Satsningen på "Unga" fortgår enligt plan med Lovisa Svanström, Vi Unga som projektledare

•-          Vår landsbygdsambassadör Heidi Andersson är värd för internationella tävlingar i Göteborg den 8 mars, kansliet och Göteborgsregionens länsbygderåd medverkar med informationsmaterial.

•-          En ny telefonväxel är installerad på kansliet



Styrelsen godkänner rapporten


•7.       Ekonomi


•a)       Bokslutsarbete


Staffan Bond informerar att bokslutsarbetet går enligt plan, ett möte har hållits med revisorerna där bla intäkterna från projektverksamheten diskuterades. Ett värde av 80 % tas upp från de utsända rekvisitionerna för projektverksamheten.


•b)       Utfall 31/12 2008 .//. Bilaga 6.1


Staffan Bond informerar om utfallet den 31 december 2008. Ett överskott om ca 300 000 kr beräknas för verksamheten 2008.


Åke Clason aktualiserar frågan om anställning av eventuell ekonom/projektkoordinator vid kansliet.

Staffan Bond informerar om att ekonomihanteringen kommer att ses över under    försommaren/hösten med sikte på en förändring from årsskiftet


•c)       Projektrapport 31/12 2008 .//. Bilaga


Uno Lundback presenterar projektrapporten (delas vid mötet) och utfall för följande kostnadsställen: Länsbygderåden och Hållbara bygder. 
Ulrik Strömberg informerar om (delas vid mötet) utfall för följande kostnadsställen: Personal/kansli och Hemsida/bygdebank. Redovisningen från Landsbygdsriksdagen 2008 presenteras vid nästkommande möte.


Styrelsen godkänner rapporterna samt uppdrar åt kansliet att fortsätta bokslutsarbetet i enlighet med dagens diskussion. Styrelsen uppdrar vidare åt kansliet att finna former för att redovisa samtliga projekt.

Styrelsen diskuterar även informationen från de olika projekten, där Nyhetsbreven kan spegla projektverksamheten på ett tydligare sätt. Styrelsen enas om att information mellan styrelsemedlemmar, projektmedarbetare, länsbygderåd och kansli förbättras så att vi ger varandra tydliga signaler när vi är på någon annans "hemmaplan".






•8.       Vår organisation och verksamhet


•a)       Organisationsutveckling


Kenneth Nilshem inleder diskussionen om en framtida organisationsutveckling. Styrelsen diskuterar framtida organisation.

Styrelsen uppdrar åt Kenneth Nilshem, Johan Boström, Åse Blombäck, Ingegerd Peterson och Jan Runfors att utforma ett förslag till strategi inför årsmötet i april..


•b)       Internationella frågor .//. Bilaga 7.1  .//. Bilaga 7.2


Staffan Bond informerar om utsända PM angående det pågående internationella arbetet. Stig Hansson ska i veckan åka till Albanien att informera om LEADER och projektverksamheten och  Åse Blombäck samt Staffan Bond medverkar på ett ERCA-möte i Amsterdam den 8 mars.


Styrelsen godkänner rapporten samt uppdrar åt kansliet att aktualisera de båda dokumenten. Styrelsen diskuterar det internationella samarbetet vidare och behovet av en eventuell koordinator för arbetet.

Stig Hansson föreslår att ytterligare medel avsätts för det internationella arbetet. Styrelsen uppdrar åt EU- gruppen att diskutera det internationella engagemanget under kvällens EU- möte samt därefter komma med förslag till fortsatt arbete med de internationella frågorna.


•9.        Hemsida och Bygdebank .//.

  

Valle Rönnstedt presenterar arbetet med den tidigare utsända kravspecifikationen som tagits fram för ny hemsida och bygdebank. Valle presenterar också vidare ett förslag till layout för hemsidan och redovisar olika funktioner samt en tidsplan för arbetet. Valle informerar vidare att offerter inkommit från olika företag.


Styrelsen godkänner rapporten samt uppdrar åt kansliet att fortsätta arbetet samt överlämna offerterna till en opartisk värderare.


•10.    Lokal service

  

•a)       Serviceutredningens arbete


Staffan informerar om serviceutredningens arbete där vi har bra möjligheter att få gehör för våra frågor.

Anders M Johansson, Civilförsvarsförbundet kommer att vara sekreterare i utredningens arbetsgrupp om den ideella sektorns roll.


Posten planerar att tillsammans med oss göra ca 8 - 10 nedslag ute i landet hos länsbygderåden för att diskutera företagande och servicefrågor. Anette Brifalk, Posten medverkar på årsmötet.



•b)       Småkom .//. Bilaga 9


Staffan Bond informerar om serviceprojektet i samarbete med länsstyrelsen i Dalarna och Småkom samt bilagd ansökan som presenterar satsningen "Hur skapa hållbara lokala servicelösningar på landsbygden?


Styrelsen godkänner rapporterna samt uppdrar åt kansliet att följa utredningens arbete vidare samt fortlöpande komma med inspel till den.






•11.    Landsbygdsriksdagen 2010 och 2012

•a)       Lägesrapport från Sunne 2010


Staffan Bond informerar om att projektledarna Ingemar Robertson och Maria Åhgren nu är installerade i Sunne. Uno Lundback och Ulrik Strömberg träffade projektledarna och länsbygderådet  i Värmland den 5 mars för diskussioner och erfarenhetsutbyte inför kommande Landsbygdsriksdag. Karl-Erik Nilsson och Staffan Bond medverkar på styrgruppsmöte den 9 mars i Karlstad.


•b)       Motioner till Landsbygdsriksdagarna  .//. Bilaga 10.1


Donar Lund och Erland Rydén, Orust har lämnat in skrivelse angående motioner till Landsbygdsriksdagarna. Styrelsen diskuterar motionsförfarandet. Motioner lämnas nu enligt stadgarna endast till årsmötet. Vid Landsbygdsriksdagen i Sunne kommer det att anordnas tillfälle för debatt mm i olika forum för deltagarna. Styrelsen uppdrar åt kansliet att besvara frågeställarna i enlighet med dagens diskussion.


•c)       Ansökan från Blekinge .//. Bilaga 10.2


Blekinge har inlämnat en intresseanmälan om att få anordna Landsbygdsriksdagen 2012, för ca 1 år sedan.


Styrelsen uppdrar åt kansliet att kontakta Länsbygderådet i Blekinge för att be om ursäkt för att ärendet inte behandlats förrän nu.


Styrelsen diskuterar frågan samt uppdrar åt kansliet att tillfråga samtliga länsbygderåd om de vill stå som värdar och arrangörer för Landsbygdsriksdagen 2012.  I samband med frågeställningen bifogas även kravspecifikationen. Beslut om arrangör för Landsbygdsriksdagen 2012 tas vid årets höstmöte.


•12.    Rapporter


•a)       Regeringens landsbygdsstrategi


Staffan informerar om att strategin framflyttas till den 12 mars. Den kommer att vara en riksdagskrivelse.


•b)       Samverkan för idéburna organisationer .//. Bilaga 11.1


Jan Runfors informerar om utsänt PM. En ordinarie representant ska väljas till en samordningsgrupp. Gruppen ska bära sina egna kostnader.



•c)       Gestaltad  historia .//.  Bilaga 11.2 .//. Bilaga 11.3


Staffan informerar om föreningen Gestaltad Historias tidigare utsända skrivelser.


Styrelsen diskuterar Gestaltad Historia förslag till insatser, samt beslutar att inte ge något uppdrag till Gestaltad Historia att driva projektet. Föreningen får själv marknadsföra projektet.  Hela Sverige ska leva har inte mandat att uppdra till annan organisation att utföra något uppdrag.


•13.     Skrivelser/remisser/pressmeddelanden  .//. Bilaga 12


Staffan Bond informerar om föjande:


Yttranden från Hela Sverige ska leva (efter styrelsemötet 12 november 2008)

2008-11-10 Miljödepartementet, Kompletterande metoder vid skydd av värdefull natur      
               2009-01-13 Jordbruksdepartementet, Betänkande Mångfald som möjlighet (SOU 2008:56
               2008-12-02 Jordbruksverket, Förslag till ändring i (SJVFS 2007:09) om ansökan om vissa  
                                  jordbrukarstöd och landsbygdsstöd

               2009-02-04 Förslag till ändring av föreskrift (SJVFS 2007:42) om kompensationsbidrag,
                                   miljöersättningar och miljöinvesteringar.

               2009-02-04 Förslag till ändring av föreskrift (SJVFS 2002:95) om ersättning för miljövänligt jordbruk.

               Obesvarade remisser (efter styrelsemötet 12 november 2008)

Finansdepartementet, Delbetänkande av utveckling av lokal service i

samverkan: Styr samverkan - för bättre service för medborgarna

(SOU 2008:97)                                                                                                        svar senast 2009-03-20

               Näringsdepartementet, Betänkandet Innovationer och företagande

 - Sveriges framtid (SOU 2008:21)                                                                      svar senast 2009-03-17

               Finansdepartementet, Förvaltningskommitténs slutbetänkande:

Styra och ställa - förslag till en effektivare statsförvaltning

              (SOU 2008:118)                                                                                                     svar senast 2009-05-04

              Pressmeddelande 2009 (efter styrelsemötet 12 november 2008)

             2009-02-04 Vi behöver ett moratorium om nedläggningen av drivmedelsstationer

             2009-02-12 Vi ska ha återbäring från vindkraften

            

             Skrivelser 2009 (efter styrelsemötet 12 november 2008)


             2009-01-16 Dags för landsbygden - otåligheten och kritiken växer

             2009-02-02 Behov av moratorium kring nedläggning av drivmedelsstationer


            Styrelsen godkänner rapporten.


•14.    Övrigt

•a)       Utbildning 2009

Uno Lundback presenterar (delas ut) årets informations/utbildningsaktiviteter.


•b)       Vindkraftsåterbäring/ersättning

Styrelsen beslutar att de lokala utvecklingsgrupperna och motsvarande lokala föreningar ska ha minst 0,5 % av produktionsvärdet  för vindkraften i återbäring/ersättning.


•15.    Nästa möte samt förslag till Föreningsmöte och Årsmöte

  

Nästa styrelsemöte hålls den 2 april 2009 kl 11.00 - 16.00 i  IOGT:s lokaler i Stockholm


Styrelsen beslutar Föreningsmötet och Årsmötet hålls den 23 - 24 april i Sunne.


Kenneth Nilshem inbjuder styrelsen till Hälsingland i samband med styrelsens seminarium i augusti.

  

•16.    Avslutning

Ordföranden tackar de närvarande för visat intresse samt avslutar därefter sammanträdet.

Vid protokollet i IOGT:s lokaler, Stockholm.


Karl-Erik Nilsson                                                                      Ulrik Strömberg
Ordförande                                                                                Sekreterare


Gunnel Cassel-Söderbäck
Justerare


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter