Rapport från Hela Sverige ska levas styrelsemöte




Den 12 november hade Hela Sverige ska leva styrelsemöte i Stockholm, i IOGT:s lilla hus i hörnet av Klara kyrkogård. Det gråbleka höstvärdet stannade utomhus och mötet gick i helt andra färger.

Det händer mycket inom rörelsen, kunde Karl-Erik Nilsson rapportera i sin inledning och gav ett axplock av vad som hänt sedan sist.

Vi har deltagit i Emmabodadagarna där vi ansvarade för programmet under dag två. Vi har genomfört två stora konferenser, i Arvidsjaur och i Krokom, där lokal planering var huvudtemat. Startskottet för Landsbygdsriksdagen 2010 gick den 9 oktober med kickoff i Sunne.

- Det känns bra, sa Karl-Erik och berättade att många organisationer var representerade på mötet.

Vidare har Karl-Erik och verksamhetschefen Staffan Bond träffat LRF:s ledning för att prata samarbete framöver och diskussionen handlade om bland annat hållbara bygder, vindbruk och lokal upphandling.

Karl-Erik berättade också att vi precis fått klartecken på vår ansökan om 600 000 kronor från Energimyndigheten för att arbeta med vindkraftsutveckling.

Slutligen är vårt samarbetsavtal med Posten klart.

Staffan tog över och nämnde ytterligare områden där vi är aktiva för närvarande, bland annat drivmedelsförsörjningen genom Bymacken i Värmland, samarbete med serviceutredningen och den lokala kapitalbildningen, där ett femtontal seminarier hållits runt om i landet.

Staffan har, tillsammans med ett tiotal andra organisationer, träffat jordbruksministern för att prata om landsbygdspolitiken. Vidare har han deltagit i en tankesmedja om naturvårdspolitiken arrangerad av Miljödepartementet. Han berättade också att presentationen av regeringens landsbygdsstrategi är framflyttad till januari - februari.

Verksamhetsplanen för nästa år diskuterades och efter några tillägg beslöt styrelsen att lägga fram förslaget inför höstmötet, för slutgiltigt godkännande på årsmötet i vår. Budgeten för nästa år godkändes också för behandling på höstmötet.

Jan Forsmark hälsades välkommen. Han är en av deltagarna i projektet Hållbara bygder och var på plats för att berätta om det engelska nätverket Transition Towns, TT, som inspirerat projektet Hållbara bygder. Jan arbetar för att skapa ett svenskt TT-nätverk och sa att han är mycket intresserad av ett samarbete med Hela Sverige ska leva och Hållbara bygder.

Programmet för höstmötet finslipades. Programmet för dag ett kommer att genomsyras av vårt arbete med Jämställda bygder.

Rörelsens framtida struktur blir en av punkterna under dag två. Styrelsemedlemmen Kenneth Nilshem har fått i uppdrag att inleda ett samtal kring detta. Bland synpunkterna han fick av styrelsen fanns vikten av att tänka fritt om hur vi ska organisera oss. Att inte låsa fast sig vid de strukturer som vi har nu.

De senaste åren har vi deltagit med olika aktiviteter i Almedalsveckan och styrelsen beslöt att vi står över nästa år och återkommer inför år 2010. Däremot uppmuntras representanter för vår organisation att delta i aktiviteter som andra ordnar.

Bland rapporterna kan nämnas att styrelseledamoten Stig Hansson varit på möte med nätverket Partnership for Rural Europe, PREPARE, i Bryssel.

Det var ett bra möte, berättade Stig som rapporterade att PREPARE har valt att koncentrera sig på att arbeta med Balkanländerna de närmaste åren.

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter