Råek - Årets lokala utvecklingsgrupp 2008



Råek - Årets lokala utvecklingsgrupp 2008


Råneälvdalsrådet i Gunnarsbyns församling ekonomisk förening, Råek, blev Årets grupp 2008 med följande motivering: "Råek samlar bygden och har skapat ett klimat där samverkan mellan föreningar, privata företag, offentlig sektor och invånare berikar bygden ekonomiskt, befolkningsmässigt och kulturellt. Tillsammans utvecklar man en hållbar bygd med framtidstro."


- Verksamheten bygger på att vi, oavsett vilka medlemmar vi har, ska utveckla bygden tillsammans och skapa framtidstro, säger Anna-Lena Andersson som är ordförande i Råneälvdalsrådet i Gunnarsbyns församling ekonomisk förening.


Råek, som föreningen kallas till vardags, är en paraplyorganisation som samlar bygdens invånare, företag och föreningar. De har sina lokaler i industrihuset Hallonet i Gunnarsbyn.  Förutom att lokalerna är en allmän mötesplats, finns här en mängd verksamheter: samhällsservicekontoret, friskvårdsanläggning, återvinningsmarknad, distriktssköterska, försäljning av lokalt hantverk och flera företag.


Basen för föreningens verksamhet är återvinningscentralen som man sköter på entreprenad för kommunens räkning. I övrigt har föreningen ekonomisk hjälp med samhällsservicekontoret av Bodens kommun samt diverse uppdrag av kommunen som administrationen som rör kommunens feriearbetare, ansvar för den del av kommunens hemsida som rör byarna, driver egna projekt med mera.


Samhällskontoret har också service åt invånarna och kan bland annat hjälpa till med kopiering och inplastning av papper, bokföring, protokollskrivning, övriga skrivelser samt utlåning av datorer.

Mycket av Råeks arbete kan sammanfattas med ordförande Anna-Lena Anderssons ord:

- Vi kan inte sitta och vänta på allt. Vill vi ändra på saker måste vi fixa det själva. Vi måste driva frågorna av egen kraft.

Och med den inställningen har invånarna kommit långt. Åtta personer är anställda på hel- och deltid inom Råek och Anna-Lena hoppas på fler uppgifter från kommunen.- Varje arbetstillfälle som vi kan skapa i bygden är betydelsefullt. Vi tänker i alla möjliga banor för att få verksamheten att fungera och utvecklas, säger hon.


Just nu diskuterar föreningen med kommunen om möjligheten att få ansvara för kommunens fixarservice i området, så att fixarna inte behöver åka de cirka fem milen från Boden.

Föreningen ligger även i startgroparna för ett lokalt näringslivsbolag som ska stärka pågående verksamheter och underlätta för nya.


Förra året gick Råeks verksamhet med överskott och styrelsen bestämde sig för att dela ut det i form av stipendier till landsbygdsfrämjande idéer. Sju personer/grupper fick vardera 5 000 kronor. Bland annat fick skolan en check för att renovera och driva en övernattningsstuga utefter Råne älv. - Tanken är att ungdomarna ska träna sin företagsamhet genom att hyra ut stugan med allt vad det innebär av marknadsföring och skötsel.


En av hörnstenarna i Råeks arbete är det kommunöverskridande samarbetet mellan Gunnarsbyn, som ligger i Bodens kommun, och Niemiselområdet i Luleå kommun under arbetsnamnet EnVis Bygd. Ett av de gemensamma projekten är att öka inflyttningen i området, vilket man också har lyckats med. På så sätt säkras samhällsservicen.


Råek är även en av bygderna som ingår i Hela Sverige ska levas projekt Hållbara bygder. De har satsat på en föreläsningsserie för att väcka människors medvetenhet för miljön och klimatförändringarna. Ämnena är bland annat vindkraft och hållbart skogsbruk.


Läs mer om Råeks verksamhet på hemsidan http://www.raek.nu/


Läs pressmeddelandet här


Läs mer på Hela Sverige Ska Leva


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter