Nya boken ”Äkta vara” avslöjar matindustrins bluff



De värsta fuskprodukterna

Saft

  Halten av frukt och bär kan vara precis hur låg som helst i saft. Bobs blandsaft svart vinbär innehåller till exempel bara två procent svarta vinbär. Och Fun Light, som inte ens får klassas som just saft, består enbart av tillsatser och vatten.

Glass

  Äkta glass består av grädde eller mjölk, socker och ägg. Men varianterna i frysdiskarna består också till 50 procent av luft, och en kombination av bland annat vegetabiliskt fett, fettsyror och aromämnen.

Fiskpinnar

  De flesta varianterna har bara 50 procent fisk i sina pinnar. En av de bästa är Findus, med 61 procent. Resten, alltså drygt hälften av innehållet, är den tjocka paneringen, fylld av anonyma arom- och stärkelsetillsatser.

Kyckling

  Över en miljon svenska kycklingar är varje år så illa medfarna under sin uppfödning att de inte kan bli mat, eller ens smuliga delar i nuggets. Landets enda kravmärkta kyckling kommer från Bosarp i Skåne.

Bröd

  I stort sett alla av de hundratals brödprodukterna i affären är i grund och botten samma fuskproducerade bröd, fullt av konstiga tillsatser. Ett bra bröd ska vara tungt, och helst innehålla bara fyra ingredienser: surdeg, vatten, rågmjöl och salt.

Odlad - rosa lax

  En kombination som inte går ihop. Odlad lax är av naturen grå, men klassas som hopplös att sälja. Därför färgas den. Välj i stället kravgodkänd lax utan färgämnen.

Skinka

  Skinka består av sönderhackat muskelkött från grisben, som har blandats i en stor tumlare tillsammans med bland annat aromämnen, vatten och konserveringsmedel. Vill charkföretaget få den att se mer äkta ut lägger man

ibland en fettrand runt formen. Att köpa över disk är ingen garanti för att skinkan håller måttet. Dock är sannolikheten större för rökt än kokt.

Kaviar

  Består av torskrom och potatisflingor färgade med tomatpuré. Lägst romhalt - och flest tillsatser - hittar man i Kalles randiga tub.

Falukorv

  I princip all falukorv på marknaden innehåller minst en tredjedel vatten - och stabiliseringsmedel som tidigare var förbjudna - för att den inte ska ramla isär.

Kaffebröd

  Pågens crémefyllda muffins har, vid sidan om de klassiska ingredienserna, även ett flertal aromämnen och brun karamellfärg för att få fram den rätta chokladfärgen.

Läs hela artikeln i Aftonbladet.


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter