Nu ska föräldrarna ut på byn




Nu ska föräldrarna ut på byn för att minska skadegörelse och inbrott

Arbråborna har tröttnat på buset som härjar i byn. Nu startar man upp Föräldrar på byn - i ett första försök att få bukt med problemen.
130 oroliga föräldrar tvekade inte en sekund efter "skräckhistorier" från bland annat polisen.
- Bandidos har fått förgreningar i Bollnäs, avslöjade polisen Bo Andersson.

En våg av inbrott och skadegörelse har drabbat Arbrå under en längre tid. Föräldrar vittnar om vandalisering av bilar, krossade rutor och personer som har smygit runt på privata tomter under olika tider på dygnet. Dessutom har Arbråskolan utsatts för skadegörelse.
Mot bakgrund av detta kallade föräldrarådet vid Arbråskolan till ett extra föräldramöte på torsdagskvällen och hela 130 föräldrar till högstadieelever dök upp, många fler än väntat.
Ungdomspolisen Bo Andersson kunde bara bekräfta föräldrarnas farhågor. Han berättade att mopedstölder, skadegörelser och misshandel har ökat markant, inte minst senaste halvåret.
- Det är ett gäng i högstadieåldern som är brottsaktiva och vi har fått konkreta bevis på att ungdomar här på högstadiet tar droger. Vi har också skräckexempel från Bollnäs där mc-gänget Bandidos har fått förgreningar, sa Bo Andersson.
Fältsekreterare Hans Jansson från Bollnäs har bra insyn i ungdomarnas uteliv. Han delade ut tips till föräldrarna.
- Fortfarande är det många Arbråungdomar som är nere i Bollnäs och festar, jag träffar på dom nästan varje gång. Rekryteringen bland gängen sker långt ner i åldrarna och som förälder gäller det att veta vad ens barn är ute på och att ta kontakt med andra föräldrar.
Karin Andersson är drog- och alkoholterapeut och jobbar på beroendemottagningen i Bollnäs. Hon har daglig kontakt med ungdomar från 16 upp till 25 år. Hon framhäver GHB som en dödlig drog.
- Jag har träffat många ungdomar som har tagit GHB och de får aldrig någon information från säljarna hur farligt det är. En del hamnar på akuten med andningsstillestånd och kan rent av dö.
Hon tipsade också om varningssignaler för GHB.
- Om ens barn kommer hem och beter sig som berusad men inte luktar alkohol kan det vara GHB. Man kan också titta i PET-flaskor om det finns grumligt innehåll i den och om det luktar ammoniak.
En av föräldrarna undrade vad polisen har för medel för att få stopp på langarna.
- Vi får massor av tips, men tyvärr är det väldigt tungjobbat. Det är inte bara att gå in i en lägenhet där vi misstänker att det finns narkotika. Vi poliser efterlyser mycket bättre lagar för oss att jobba efter, säger Bo Andersson.
Sten Lövgren från byavakten i Arbrå berättade kort om deras verksamhet innan det var dags att fatta beslut bland föräldrarna. Idén med att starta Föräldrar på byn blev väl mottagen och "klubbades" snabbt igenom.
Närmast kommer ett schema att läggas upp för när varje förälder ska patrullera.


Läsr mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter