Kalmar kommun utsett till Årets Kommun 2008!




Kalmar kommun utsett till Årets Kommun 2008!

Riksorganisationen Hela Sverige ska levas utmärkelsekommitté har idag utsett Kalmar kommun till Årets kommun med följande motivering:


 "Hela Kalmar ska leva är det uttalade målet för Kalmar kommun. För att nå detta provar kommunen nya vägar. Kommunen arbetar strategiskt med att ta fram nya demokratiska verktyg och föra en dialog med invånarna för ökad delaktighet och en positiv utveckling på landsbygden."


Hela Kalmar ska leva ska utvecklas och alla ska känna delaktighet i arbetet. För att nå detta provar kommunen nya grepp och möter invånarna i regelbundna utvecklingsdialoger där alla har möjlighet att komma med förslag och kritik. Mindre, konkreta saker åtgärdas direkt. Annat arbetas in i översiktsplaner och beslutsdokument. Politikerna genomför även liknande dialoger med barn och ungdomar i skolan.


I kommundelen Södermöre, som är ett landsbygdsområde, finns sedan år 2000 en kommundelsnämnd med tvärsektoriell organisation. Nämnden har anställt Sveriges första kommundelsutvecklare.

Man har ett nära samarbete med föreningslivet och byalag, och har utvecklat många verktyg för ökad delaktighet och fördjupad demokrati. Kommundelsnämnden arbetar med bland annat brukarråd, föräldraråd, medborgarenkäter och initiativtagare till samråd efter inkomna medborgarförslag.


Södermöre har sitt eget Södermöreforum, som är lokala mötesplatser där politiker, tjänstemän och medborgare har möjlighet att diskutera aktuella frågor tillsammans. På dessa mötesplatser följer man även upp resultatet av utvecklingsdialogerna.


Kontakta oss:

Kyrre Dahl, utvecklingschef i Kalmar kommun, 0480-45 01 60
Mattias Ask, kommundelsutvecklare i Södermöre, 0480-45 00 00
Kjell Axelsson, ordförande i Södermöre kommundelsnämnd, tfn 070-529 12 82
Staffan Bond, Hela Sverige ska leva, 08-24 13 50
Ulrik Strömberg, Hela Sverige ska leva, 08-24 13 50


I Utmärkelsekommittén ingår Åke Edin, tidigare ordförande i Hela Sverige ska leva, Anita Brodén, riksdagsman och sammankallande för riksdagens landsbygdsnätverk samt före detta talmannen i Sveriges Riksdag och författaren Thage G Peterson. Kalmar kommun inbjuds att presentera sitt arbete under Hela Sverige ska levas höstmöte den 4 december. Vid höstmötet överlämnas utmärkelsen samt en prischeck på 10 000 kronor.

Läs mer på Hela Sverige Ska Leva

Läs mer i Nybro Tidningen


Kommentarer
Postat av: gullan

Synd! Då blev det inte Söderhamn. Kanske vi lyckas nästa år.



gullan

2008-11-25 @ 15:52:46
Postat av: gullan

Naturligtvis gratulerar jag vinnaren, det är nog välförtjänt.



gullan

2008-11-25 @ 15:55:17
URL: http://finnskogsupplevelser.blogg.se/
Postat av: Christer Kallin

Hej Gullan,



Jag håller med dig, men är samtidigt stolt över att vi hade en så stark kadidat till både Årets Kommuns och lokala utvecklingsgrupp ifrån länet som vi hade.



MVH



Christer Kallin

2008-11-25 @ 19:40:40
Postat av: Christer Kallin

Hej Gullan,



Jag håller med dig, men är samtidigt stolt över att vi hade en så stark kadidat till både Årets Kommuns och lokala utvecklingsgrupp ifrån länet som vi hade.



MVH



Christer Kallin

2008-11-25 @ 19:40:46
Postat av: Christer Kallin

Hej Gullan,



Jag håller med dig men är samtidigt stolt över de goda kandidaterna vi hade ifrån länet till både Årets Kommun samt Årets Lokala utvecklingsgrupp.



MVH



Christer Kallin

2008-11-25 @ 19:44:32

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter