I Vuollerim äger byborna hotellet själva...

vuollerimB.jpg (483.60kb)



Sedan år 2006 ägs Hotell Vuollerim av byn genom ett hundratal privatpersoner, företag och föreningar. Det har visat sig vara en lyckad lösning.


Hotellet är idag ekonomiskt självbärande, med restaurang och bar, 16 dubbelrum och konferensmöjligheter. Två personer arbetar heltid på hotellet, plus en på halvtid. Annat var det för ett par år sedan. Då stod det gamla 50-talshotellet tomt och övergivet mitt i centrala Vuollerim, sedan militären lämnat bygden.

När fastigheten år 2006 anmäldes till försäljning bestämde sig Vuollerim ekonomisk förening att köpa fastigheten. Föreningen är ett nav i utvecklingen av Vuollerim. Priset för det gamla hotellet var 330 000 kronor.

- Vi tyckte att hotellet borde ha flera ägare, och samlade till ett möte för att diskutera hur det skulle gå till. Många människor i bygden var intresserade och vi bestämde oss för att bilda bygdebolag, berättar Alf Amundsson som var en av de drivande i Vuollerim ekonomisk förening.

Bygdebolaget fick namnet VIVA, Visioner i Vuollerimbygden AB. VIVAs målsättning är att skapa arbetstillfällen i bygden. En aktie kostade 1 000 kronor och många köpte fler. Det slutade med att bygdebolaget hade cirka 100 aktieägare och ett aktiekapital på över 700 000 kronor.

- Det var ju en gynnsam start. Pengarna kom väl till pass vid renovering och ombyggnad. De räckte även till att installera bergvärme, säger Alf.

Både delägare och andra har renoverat rummen som fått personliga inredningar och poetiska namn som "Polarnatt i Porsi" och "Morgon i Messaure".

Ytterligare aktieägare har tillkommit och aktiekapitalet är nu upp mot 800 000 kronor.

- Det betyder att vi har ett relativt brett stöd i bygden, vilket är bra, säger Alf, som tillägger att det även ligger många timmars ideellt arbete bakom satsningen.

Läs mer på hemsidan: http://www.gastgiveriet.se/


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter