Hellre granne med urangruva än med vindkraftspark?



Sverige är ett u-land då det gäller vindkraft. Endast en mycket liten del, mindre än en procent av vår totala elproduktion är vindkraftsel. Detta trots att vi har mycket goda förutsättningar med en mycket lång kust.

Sverige har däremot satsat extremt mycket på kärnkraft. Vi producerar mest kärnkraft per person i hela världen. Kärnkraften är som bekant en icke förnyelsebar energikälla som är förenad med extremt stora risker och miljökonsekvenser nu och för hundratusentals år framöver. Överskottet på kärnkraftsel har medfört att vi vant oss vid ett alldeles orimligt slöseri med el.

Efter folkomröstningen om kärnkraft 1980 beslutade riksdagen att Sveriges kärnkraft skulle avvecklas till 2010. Det är således bråttom nu!

Det är glädjande att riksdagen äntligen tagit beslut om vindkraftsutbyggnad. Fram till nu har kärnkraften verkat mycket hämmande på produktionen av miljövänlig el.

Vindkraftselen ska nu byggas ut från dagens 1 Twh till 10 Twh till 2015. Energimyndigheten vill öka på utbyggnadstakten till 30 Twh till 2020!

I dag producerar våra 10 kärnreaktorer tillsammans 75 Twh. Till 2020 kan således 4 reaktorer avvecklas och ersättas med vindkraft. Det är också fullt möjligt att avveckla flera reaktorer genom energihushållning.

Det är beklämmande att nu höra alla negativa kommentarer om vindkraft. Res ned i Europa och studera vindkraftsparkerna där. Inse att det finns potential för utbyggnad i Sverige. Alla behöver el, men ingen vill att den ska produceras där man bor eller har sitt fritidsboende!

Någon tycker att ljusen på vindkraftsnurrorna "skräpar ned " natthimlen. Andra tycker att de är allmänt förfulande. Personligen tycker jag att de är vackra. En vindkraftspark ger mig associationer till graciösa dansare. Framför allt är det tryggt och tillfredsställande att veta att de inte förstör miljön på något bestående sätt. Den dag solenergi kan ge oss el via solceller till rimlig kostnad behövs de inte längre och kan då monteras ned.

Jag tycker att vindkraftsmotståndarna i Hälsingland ska betänka att det finns gott om uran i Hälsingland. Gruvbolagen hungrar efter de vinster man kan göra genom uranbrytning här. Vill ni hellre bo granne med en urangruva?

Protester mot vindkraft gynnar bara de starka krafter som vill bygga ut kärnkraften ytterligare i Sverige. I det läget blir det nog inte längre möjligt att undvika uranbrytning här. Det är således inte särskilt lyckat eller konstruktivt att vara emot allting.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Hudiksvall

Läs mer i Söderhamns Kuriren

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter