Bioenergi och vindkraft ger utveckling i vårt län




Bioenergi och vindkraft ger utveckling i vårt län

Sverige behöver ytterligare förbättra den regionala utvecklingspolitiken så att hela landet ges förutsättningar att växa och utvecklas. Här kan den förnybara energin bli en betydelsefull faktor. Det är också viktigt att kommuner och regioner kan arbeta med stabila och förutsägbara ekonomiska förutsättningar under den omställning som vi står inför, särskilt med tanke på den finansoro och antågande lågkonjunktur som vi nu har.

Vårt län, Gävleborg, har under många år varit på offensiven när det gäller förnybar energi av olika slag. Biobränslen har under senaste årtiondet fått en allt starkare ställning och kraftvärme, både el och värme, produceras nu vid flera av de kommunala värmeverken i länet.

Hudiksvallsbaserade företaget Neova har utvecklats till Skandinaviens ledande bioenergiföretag med produktion av pellets, torv och trädbränsle. Det genererar inte bara värdefull grön energi utan också pengar, jobb och utveckling i våra bygder.

Nu står en välmotiverad utbyggnad av vindkraften på tur. En lokal kompetensuppbyggnad på detta område ser ut att kunna bli verklighet i länet, med Söderhamn som ett kraftcentrum. Detta kommer att tillföra kommunerna egen expertis men även möjliggöra för den unga generationen, som så önskar, att på ett kvalificerat sätt verka och kunna få arbete i sina hemortskommuner alltifrån småföretag till internationella exportföretag. I båda fallen underlättas och påskyndas den omställning till ett långsiktigt hållbart samhälle som är så angelägen om vi ska klara miljö och klimatutmaningarna.

Man skulle också kunna se denna utveckling som en "återbäring" till vind- och bioenergikommunerna. En återbäring som har saknats för de många vattenkraftskommuner som genererar stora rikedomar men inte fått mycket tillbaka under årens lopp.

En utveckling enligt denna modell stimulerar arbete och kompetensuppbyggnad och blir ett lokalt och regionalt värdeskapande till gagn för hela landet. I dag strömmar värdena ofta till Stockholm för att sedan till en mindre del komma tillbaka i form av pengar i strukturfonder och regionalpolitiskt stöd. Detta ger det falska intrycket att till exempel vattenkraftskommunerna är bidragsmottagare när de i själva verket är stora bidragsgivare till den gemensamma välfärden i vårt land.

Det är nu läge att ta vara på möjligheten att låta satsningar på vindkraft och bioenergi bli motorer för en gynnsam utveckling i berörda kommuner och regioner. För de regioner som producerar energi skulle en "återbäring" av detta slag betyda mycket för utveckling och kompetensuppbyggnad inte minst i den yngre generationen. Pengar som väl behövs för att stärka våra kommuner och regioner för att klara ambitionen att hela landet skall kunna leva och utvecklas.

Sven Bergström, Forsa
Riksdagsledamot (c)

Läs insändaren i Söderhamns Kuriren

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter