Årets Lokalautvecklingsgrupp 2008



Den 3 november lämnade länsbygderådet X-ing en nominering till Hela Sverige ska Leva för Årets Lokalautvecklingsgrupp 2008 vilket då innebär att Årets Lokalautvecklingsgrupp i Gävleborg är Trönöbygden ekonomisk förening och detta gjordes med följande motivering :

Trönöbygden ekonomisk förening


Trönö, med knappt 900 invånare, är en skogs- och jordbruksbygd som ligger på båda sidor om en 2,7 mil lång dalgång. Bygden har förutom ett 50-tal lantbruksföretagare och skogsägare ytterligare ett 30-tal företag. Därutöver trettiotalet föreningar med ett gott samarbetsklimat mellan föreningslivet och företagen.


Trönöbygden ekonomisk förening bildades 2001 för att i egen regi driva Trönö Brandvärn och samtidigt verka som byalag i Trönö och som utvecklingsgrupp inom Hela Sverige Skall Leva.

Föreningen har 700 medlemmar, varav ett nittiotal är bosatta utanför bygden.


Projekt Trönökraft 2001 - 2002

Parallellt med processträffar, studieresor och seminarium kring lokal mobilisering anlades en

liten park i centrum och knuttimrade anslagstavlor tillverkades ideellt av en knuttimringskurs

Föreningen startade en bygdetidning som utkommer kvartalsvis i 600 ex. Under 2002 gjordes en LEA (lokal ekonomisk analys) i syfte att mäta utflödet av pengar och undersöka hur man kan öka cirkulationen av pengar i bygden.


Deltagande i projektet Hållbara bygder 2004 - 2006

Vårt lokala projekt dominerades av energifrågorna. Förutsättningarna för förnyelsebar energiproduktion från fält och skog studerades i studiecirklar, studieresor genomfördes.

Lokal matproduktion ingick i energifrågorna. Ett mobil mejeri inköptes med stöd från länsstyrelsen och är nu stationärt. Mathantverk ek. för. bildades och ett produktionskök har skapats i hyrd lokal.


Varumärket Trönögumman 2005

Trönögummans äppelmust är baserad på trönöbornas insamlade vinteräpplen och produceras av Hå saftfabrik.  Varumärket garanterar lokala råvaror. Företagare säljer jordgubbar, getost och lingonsylt som Trönögummans och fler produkter med varumärket är på gång.


Hållbara bygder 2 2008

Klimatförändringarna, oljetoppen och hotet om ekologisk och finansiell kollaps oroar många människor inför framtiden. På landsbygden kan vi möta detta på ett positivt sätt och förenar erfarenheterna från det förra projektet med att bidra till att öka medvetenheten om behovet av en omställning till ett samhälle med lägre energiförbrukning och ökad livskvalitet.

  

Centrumprojektet med start 2007 är en långsiktig plan på att skapa en enhetlig kärna i centrum som ger tätortskänsla. Projektet stöds av kommunen och är ännu i sin linda.


Fastigheter: 

Föreningen - som enl stadgarna kan äga och förvalta fastigheter - äger nu Brandstationen, Bystugan och Lanthandelsfastigheten.


Trönö bygdekonto grundar sig på ett stödsparande bland f.n. 20 trönöbor. Det startades i samarbete med JAK medlemsbank för att kunna köpa den fastighet i centrum som nu är "Bystugan" med kontor, friskvård, hantverk, bibliotek och ungdomsverksamhet.

Genom att kommunen gick in med ett stödsparande på 1 mkr kunde vi köpa den fastighet där Trönö lanthandel inryms. Ur bygdekontot har ytterligare sex mindre lån kunnat tas av föreningar för sådant som gynnar bygdens utveckling. Fler är på gång.


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter