Ännu en mack stänger




Hydro ska stänga sin bensinmack på Fagrabäcksvägen i Växjö. Den är bara en i raden av mackar i länet som stängts de senaste åren.
Inom de närmaste åren kommer antalet att halveras. En inventering pågår nu inom projektet Rädda landsbygdens bensinstationer.

De senaste tre åren har 13 bensinstationer stängt i länet. Men det är bara början på mackdöden.
- Bränslebranschen menar att marknaden är överetablerad. Det finns 4000 mackar i Sverige idag. Inom tre till fem år kommer hälften av dem vara borta enligt deras prognos, säger Jonas Lööf på Energikontor Sydost och projektledare för Rädda landsbygdens bensinstationer.
Idag finns det 119 mackar i länet. För tre år sedan var de 132.
- Det är de mindre mackarna, där man inte säljer så stora volymer, som stängs först. Vi har förhållandevis många små mackar här i länet så risken finns att det inte stannar vid en halvering, säger Jonas Lööf.
Han håller som bäst på med en inventering av läget för att se vilka mackar som ligger i farozonen för en nedläggning. Resultatet kommer han att presentera vid en heldagskonferens i Växjö konserthus den 5 december. Då ska regionala politiker och tjänstemän, företrädare för näringsdepartementet, bränslebolag och mackägare diskutera landsbygdens bensinstationer.
Projektets utgångspunkt är att det måste finnas en rimlig servicenivå för människor som bor på landsbygden.
- Men vi har en ingång i frågan från miljöhållet. Vi tittar inte bara på mackarnas volym utan även vilka bensinsorter de säljer. Har de flera tankar är det kanske möjligt att använda en av dem till grönt bränsle. Kanske kan det behövas någon form av samhällsstöd för att rädda servicen på orten?
Att värna om bensinmackar och samtidigt värna om miljön är inget dilemma.
- Vi måste vara pragmatiska. Bilen är nödvändig, men vi måste använda den på bättre sätt. Varje år görs det fem miljarder bilresor i Sverige. Hälften av dem är kortare än fem kilometer. Och hälften av dem, alltså över en miljard bilresor, är kortare än två kilometer. Då behöver man inte ta bilen, men det gör man på landet, säger Jonas Lööf.

Läs hela artikeln i Smålandsposten


Kommentarer
Postat av: Melvin

Växjö <3

2008-11-20 @ 00:29:11
URL: http://wrickedgame.blogg.se/
Postat av: Christer Kallin

Hej Melvin,



Växsjö < 3 Jag förstår inte riktigt men det är helt OK. Gick in på din blogg och kollade ... Lycka till med bloggen och ha en bra dag.



MVH



Christer

2008-11-20 @ 16:18:18
URL: http://xing.blogg.se/

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter