Vi gläds åt tioöringar när det kunde ha varit kronor




I dag är oljepriset cirka 45 dollar per fat, eller endast 67 procent av oljepriset vid sommarens toppnotering i juli, då runt 139 dollar fat.

Under perioden juli till och med november har pumppriset på bensin 95 oktan sjunkit från 13,80 kr/liter (månadsgenomsnitt juli) till 10,84 kr/liter (månadsgenomsnitt november).

Snittpriset för bensin i november är alltså bara 21,5 procent lägre än julinoteringen, trots att råoljepriset formligen rasat under perioden. Varför denna remarkabla skillnad vid pumpen trots att Opec-producenterna sänkt, och sänkt mycket kraftigt?

I juli uppgick moms och punktskatter till 7,80 kr/liter eller 56,5 procent av pumppriset. Novembersnittet för moms och punktskatter var 7,19/liter eller 66 procent av pumppriset. Alltså hade skatternas relativa andel av vad vi betalade vid pump ökat med 9,5 procentenheter.

Riksdagens och regeringens skattefilosofi tycks vara "tål ni det, så tål ni ändå mer..." och vi flata, stryktåliga svenskar gläds åt bensinprissänkningar med några ynka tioöringar per liter, när sänkningsutrymmet de facto är kronor och inte ören per liter. (Källa: samtliga fakta Svenska Petroleum Institutet).

Vad vi tyst accepterar är att vi i lilla glest befolkade niomiljonerslandet Sverige ska framstå som bäst i miljöklassen när statsministern strävar efter att polera glansen på sin miljögloria inför 2009 års ordförandeuppdrag.

Vad vi ytterligare bortser ifrån är att de enorma skatteintäkter som energiskatterna genererar, ger regeringen ut med den andra handen i form av skattesänkningar till de mest välbeställda genom ändrad förmögenhetsbeskattning och sänkta inkomstskatter. Mest för dem med de högsta inkomsterna. Självfallet utnyttjar bensinbolagen vår "betalningsvilja" i skydd av regeringens energiskattepolitik och nästan religiöst betonade miljöfanatism.

Var bor energiskatteivrarna. Ja, inte kan de i huvudsak vara landsbygdsboende. Nej, energiskattefanatikerna åtnjuter skattesubventionerad kollektivtrafik och/eller av skatttebetalarna tillhandahållna fria resor. Partier som tidigare hävdat "Hela landet skall leva" har idag i ohelig allians tagit stryptag på landsbygden och den befolkning, som är beroende av en eller flera bilar för sina nödvändiga resor.

Politiker - och det gäller alla partier - beskärmar sig över "pumpdöden" och bensinbolagens nedläggning av bensinstationerna på landsbygden. Snaran om landsbygden dras åt ytterligare.

Politikerna glömmer dock att det är de själva i riksdagen som tämligen enigt både initierat, regisserar och orkestrerar "pumpdöden" genom lagstadgade orimliga krav på drivmedelsmångfald. Även vid bensinstationer där glesbygden är som glesast.

Dags att vi bortom Stureplan och utanför storstäderna avkräver alla politiker, som vi försörjer, besked om landsbygden ska utrotas helt eller...

F. Lundbäck

Djursdala

Läs mer i Söderhamnskuriren

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter