Till försvar för tillsatserna i maten




Till försvar för tillsatserna i maten

Tillsatser i maten är bra och behövs. Det menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien. Hon tycker att E-jakten har blivit enkelspårig.

Vissa kanske känner igen henne från tv-programmet "Rent Hus" där hon förfasade sig över ostädade kök och snuskiga disktrasor.

Men hennes huvudområde är livsmedelshygien. Hennes professur på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala flyttades för två år sedan till Restauranghögskolan i Grythyttan där hon nu är verksam.

Förra söndagen skrev Marie-Louise Danielsson-Tham ett debattinlägg i Dagens Nyheter som fick rubriken "Utan tillsatser i maten riskerar vi att dö".

- Jag är ju forskare och inte journalist så jag föredrar sakliga rubriker. Men i huvudsak stämmer det med vad jag skriver, säger hon.

I sitt debattinlägg tar hon upp ett par exempel på tillsatser som verkligen gör nytta för konsumenten. Till exempel E250, natriumnitrit. Ämnet hindrar att den livsfarliga bakterien Clostridium botulinum får möjlighet att växa till sig i maten.

Ett annat exempel är E210 som är bensoesyra. Ett ämne som finns naturligt i till exempel lingon och hjortron och som fungerar som konserveringsmedel.

Behöver då någon försvara livsmedelstillsatserna? Ja, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham har debatten blivit så ensidig att ingen ställer sig frågan: Varför hamnade tillsatsen i maten från början?

- Svaret är förstås att man vill uppnå en speciell funktion. Man ska ha klart för sig att tillsatser kostar pengar. Jag tror inte att livsmedelsindustrin tillsätter något bara för att sätta rekord i antalet tillsatser, säger hon.

Hon tar light-produkter som exempel. Tar man bort fettet försvinner konsistensen.

- Konsumenten vill inte ha en vattentunn produkt. Då är det precis som när man tar mjöl och reder en sås hemma, då får man göra något för att återfå konsistensen. Och mycket av smaken sitter ju dessutom i fettet.

Marie-Louise Danielsson-Tham menar att det är ett val konsumenten måste göra själv. Fettsnål och full av tillsatser eller fet och naturlig. På samma vis resonerar hon om korv.

- Du måste bestämma själv. Vill du lägga dina pengar på en korv som innehåller det vi förr förknippade med korv, eller vill du få pengar över till säg något till datorn och äta lågprislivsmedel?

Men det kräver kunskap hos konsumenten. Att kunna läsa och begripa innehållsförteckningen. Gör vi det?

Marie-Louise Danielsson-Tham kontrar med att vi bör lita på myndigheterna när de säger att tillsatserna inte är farliga. Men att vi själva ska välja om vi vill äta dem.

- Jag tycker att vi ska lita på Livsmedelsverket. Man får inte utgå från att alla tjänstemän är köpta av industrin, även om det finns en och annan. Främst utomlands, säger hon.

Men när tillsatser finns där bara för att öka lönsamheten? När man tillsätter polyfosfater i kött trots att livsmedelsverkets regler säger att en tillsats måste vara till uppenbar nytta för konsumenten för att få användas?

Hur kan vi då lita på det? Och hur kan du försvara det?

- Nu får du inte skriva att jag försvarar polyfosfater. Men de som använder dem säger att produkten blir saftigare. Sedan missbrukas det givetvis ibland. Därför finns det maxvärden för hur mycket man får tillsätta, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.

Hon hoppas och tror att livsmedelsbranschen reglerar sig själv.

- Du ska alltid revidera dina recept med jämna mellanrum. Har det kommit bättre råvaror? Nya metoder? Kanske behövs inte det där ämnet längre. Se på ostbranschen som håller på att avveckla natamycin (E235)* eftersom hygienen i produktionen blivit så mycket bättre att det inte behövs längre.

*Se Gefle Dagblads test av prästost den 8 december.

"Du måste bestämma själv. Vill du lägga dina pengar på en korv som innehåller det vi förr förknippade med korv, eller vill du få pengar över till säg något till datorn och äta lågprislivsmedel?"

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter