Sämre postservice för Ester och Emmy



Sämre postservice för Ester och Emmy

Det går inte längre att få ut kontanter från lantbrev bäraren. För många gamla i Mehedeby har detta slagit hårt. - Jag kan fortfarande köra bil men det är många här som inte har körkort och har svårt att ta sig till tåget eller bussen, säger 81-årige Ester Hedin.

Hon tillhör ett av 250 hushåll i samhället som har lantbrevbärning. Deras service försämrades radikalt 1 december då betal- och uttagsservicen via lantbrevbäraren upphörde.

- Det spelar ingen roll om det är tre mil eller två kilometer till banken om jag inte kan ta mig dit, säger Ester Hedin och syftar på drabbade gamla.

Kör bara på sommaren

En av dessa är 91-åriga Emmy Larsson.

- Jag kör bil till Tierp och Söderfors, men bara på sommaren. Det är klart att det blivit lite besvärligare nu. Sonen Lennart säger att jag inte ska vara rädd att fråga om skjuts till banken i Tierp.

En enklare betaltjänst finns kvar i glesbygd med mer än tre mil till närmaste bank men Tierp omfattas inte. Gamla och funktionshindrade, som fortfarande kan ta ut pengar från plusgirot, får vänta tre-fyra dagar på pengarna. Förut fick de utbetalningen i handen.

- Våra lantbrevbärare har inga kontanter. De förmedlar bara rekommenderad post från kunden till brevgirot, säger Eva Ernäs, utdelningschef på posten i Tierp-Skärplinge.

Svårt att planera

Ester Hedin säger att det är svårt att i förväg veta hur mycket pengar man behöver om några dagar.

Speciellt då flertalet Mehedebybor lever i villor där akuta problem kan dyka upp.

- Beslutsfattarna har inte tänkt hur det här ska fungera, det är en skrivbordsprodukt.

Ortsbefolkningen menar att informationen kring förändringen varit dålig. De har inte fått blanketter för fortsatt betalservice. Post- och telestyrelsen (PTS) poängterar att de gått ut med information via brev och annonser.

Har fått information

- I höstas delade vi ut information från PTS men då var det inte klart med betaltjänsten. Vi har gett blanketter till 15 äldre som fått sina lådor flyttade. När människor frågar får de en blankett och våra brevbärare har pratat med folk om förändringen, säger Eva Ernäs, posten i Tierp-Skärplinge.

Läs mer i Arbetarbladet


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter