Nämndordförande höll papper hemliga




Nämndordförande höll papper hemliga

Förra ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Bollnäs, Åsa Äng Eriksson (m), behöll inkommande e-post i sin egen dator utan att offentliggöra den. E-posten berörde nedläggningen av Växbo skola.
Handläggningen kritiseras nu av JO Kerstin André.


Det var Växbo arbetsgrupp som genom Jonas Rudberg gjorde sin anmälan till justitieombudsmannen, JO, sedan Åsa Äng Eriksson inte låtit diarieföra viss e-postkorrespondens mellan henne och skolrådet.
Motivet för att inte offentliggöra handlingarna var att skolfrågan i Växbo inte blev något "ärende" förrän nämndens arbetsutskott besökt skolan för ett sammanträffande med skolrådet.
Åsa Äng Eriksson sparade meddelandena i sin dator och kom åt dem via sin så kallade e-postklient som hon hade organiserad i mappar. Därutöver hade hon också handlingarna utskrivna i pappersform i en vanlig plastmapp.
Men för allmänheten - och för myndigheten - gick det inte att se att handlingarna kommit in eller upprättats.
JO riktar kritik mot den förra barn-, utbildnings- och kulturnämnden för bristerna.

Det konstateras också att handlingarna inte var lätt åtkomliga för myndigheten när Åsa Äng Eriksson var frånvarande.
- De nu aktuella e-postmeddelandena avsåg förhållandena vid en kommunal skola och rörde således frågor som ankommer på myndigheten. Av detta följer att meddelandena var att anse som allmänna handlingar, skriver JO.
Kerstin André konstaterar att nämnden i sitt remissvar till JO hävdat att skyldigheten att hålla handlingarna ordnade fullgjordes genom att de sparades i särskilda mappar.
- Jag delar inte denna uppfattning. Handlingarna var inte lätt åtkomliga för allmänheten. De hölls inte ordnade på det sätt som krävs enligt sekretesslagen. Nämnden kan inte undgå kritik för denna brist, framhåller JO.
JO betonar också att tryckfrihetsförordningen inte gör någon skillnad på e-post och annan post när det gäller inkomna allmänna handlingar.

Meddelanden via elektronisk post likställs med konventionella handlingar på papper.
- Enligt huvudregeln anses en handling vara inkommen när den har anlänt till myndigheten eller kommit behörig befattningshavare tillhanda.
De handlingar som var aktuella i Växbo innehöll inga sekretesskänsliga uppgifter. Om de gjort det hade det gällt ett absolut krav på registrering. I annat fall finns ett val mellan registrering och att redovisa handlingar så att det lätt kan överblickas att de kommit in.
JO anser att Bollnäs kommun i det här fallet inte följt lagen.
Anmälan till JO gjordes redan den 12 december förra året. Efter ombildningen av nämnden till följd av samarbetet mellan socialdemokraterna och centern är Åsa Äng Eriksson inte längre nämndordförande. Den nya barn- och utbildningsnämnden leds av Jan Lahenkorva (s).

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter