Långa strömavbrott ställer till problem i julrushen




Långa strömavbrott ställer till problem i julrushen

Mitt i julrushen håller Fortum på att byta ut elledningar i området Grängsbo-Söderomsjön i Ovanåkers kommun för att ge kunderna säkrare strömtillförsel. Det har nu under två veckors tid inneburit att strömmen bryts under sex timmar varje vardag för att arbetena ska kunna genomföras. Nu har många boende i området ilsknat till eftersom det under den här tiden även drabbats av andra längre strömavbrott mitt i julrushen.

Fortum genomför nu en hel del olika arbeten i området Grängsbo-Söderomsjön som ska ge abonnenterna därifrån och söderut en säkrare strömtillförsel. Bland annat byts den gamla blanktråden ut mot isolerade högspänningsledningar som inte kortsluter när träd och grenar faller på kraftledningen. För att kunna genomföra det här arbetet måste strömmen stängas av vilket man då gör under tillåten maxtid som är sex timmar varje arbetsdag. De planlagda strömavbrotten har Fortum informerat de som drabbas om.
Men utöver de planlagda avbrotten så har de inträffat flera andra strömavbrott i området som sträcker sig ner till Skålsjön. Elisabeth Andersson på Skålsjögården har fört statistik på de oplanerade strömavbrotten de senaste veckorna och konstaterar att de inträffat ungefär varannan dag och varat mellan en till fem timmar.

- En dag, precis efter det att vi var klara efter ett julbord tog det slut på strömmen. Det var tur att inga gäster var kvar. För att genomföra en bokad konferens här har Fortum ordnat hit ett större mobilt strömaggregat. Den strömmen räcker inte till alla byggnader vi har här men eftersom det blev en del manfall går det.
Roland Mähl i Skräddrabo är riktigt arg.
- Det här måste man säga är en dålig planering att hitta på något sånt här när det är som mörkast, kallast och veckan före jul, säger han.

- Vi får bunkra vatten eftersom vi har egen brun och pumpen slutar fungera utan el. Inget lyse, radio och telefon. Tack och lov har vi vedspis.
Roland Mähl är inte ensam om att tycka att tidpunkten var dåligt vald. Flera som tidningen talat med har framfört den åsikten.
På företaget Edsby-Persienner AB i Söderomsjön stod man plötsligt en dag utan ström.
- Jag anser att jag inte fått någon information. Jag öppnar den post jag får varje dag och har inte sett något meddelande om att strömmen skulle stängas, säger Bosse Davidsson som driver företaget.

- Att få tag i någon på Fortum är inte det lättaste men tillslut fick jag tag i en person som kunde hjälpa mig och ett dygn senare hade de ställt upp ett mobilt elverk åt oss.
Mats Ljus som är arbetschef på Fortum Hälsingland Syd beklagar att arbetena ställer till en del problem.
- Det var egentligen meningen att vi skulle ha kommit igång med det här lite tidigare, men så har annat kommit emellan. Eftersom pengarna är budgeterade att användas i år kan det heller inte flyttas fram till nästa år. När snön kom fick vi själva så kort om folk att vi fick lov att ta in en entreprenör för att genomföra det.

- När det
gäller det oplanerade strömavbrotten så är de helt och hållet orsakade av den snö som kommit. Det är sådana här problem vi vill motverka genom det arbeten vi gör nu.
Torsdagen var den sista dagen arbetena pågick före julhelgen. Men eftersom man inte hunnit bli klara kommer det sedan att bli fler dagar då strömmen stängs av

Läs mer i Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter