Familjens recept ligger rätt i tiden




Familjens recept ligger rätt i tiden

Från de egna ekologiska sädesfälten, via stenkvarnen i ladan till brödet från det egna bageriet. Berglunds Bageri i Kungsgården är själva definitionen av "från ax till limpa".

Helge och Marianne Berglund tog över Mariannes föräldragård Jönses i Murarne ett stenkast utanför Kungsgårdens samhälle 1980. De började tidigt odla ekologiskt och Helge började mala eget mjöl i ladan. År 2000 tog de steget fullt ut och startade bageri. Eller, för att vara exakt, de öppnade kafé där de sålde hembakat bröd.

Att göra om den gamla banklokalen på Sandbackagatan till bageri ville nämligen inte bygg- och miljökontoret ge tillstånd till.

När vi nu träffas i det väl inarbetade kafét håller Helge som bäst på att bygga ut. 50 sittplatser ska det bli. Och Marianne har precis kommit hem från en kurs i hur man använder kulturspannmål som bovete, dinkel, nakenhavre och hirs.

Affärerna går sett ur deras lilla ödmjuka perspektiv jättebra.

- Det verkar som om det vi håller på med ligger rätt i tiden, säger Helge Berglund försiktigt.

Den som stått i kö till Berglunds stånd på Rådhustorget när Bondens egen marknad gästat stan vet att det är dagens underdrift. Berglunds bröd är hårdvaluta. Även i kristider.

- Prylar kan man vara utan, men mat måste man äta, resonerar Marianne Berglund.

Allt fler reagerar dessutom på vad det är vi faktiskt stoppar i oss. Att då sälja bröd helt utan kosmetiska tillsatser, konserveringsmedel och kemiska aromämnen kan knappast vara fel.

Berglunds är KRAV-certifierade. De säljer eget mjöl, bröd, småkakor och chips i det lilla kafét. Delar av sortimentet finns dessutom i alla Konsumbutiker i Gästrikland via ett samarbete med Bondenära. Samt hos Lyktan på Berggrenska gården i Gävle.

För två år sedan köpte Helge en extra kvarn. Nu kör han två parallella kvarnar hemma på gården och uppskattar att det i år blir åtminstone 25 ton mjöl. Försiktigt räknat.

Mycket större än vad Berglunds är nu vill de inte bli. Kanske skulle man vilja anställa en till bagare som avlastning åt sonen Gustaf. Men inte mer.

- Om man bara skulle bygga på kommer man ju ifrån den här småskaligheten. Vi skulle få sätta in apparater och så. Då försvinner mycket av det fina, säger Helge Berglund.

Men hur får man kunderna att acceptera att brödet blir torrt fort och kanske till och med möglar? Vi från generationerna som alltid köpt Pågens, Pååls, Skogaholms och allt vad de heter som ligger veckor på hyllan utan att se ut att förändras något alls?

- Det är väl så att de som har insikten också har förståelsen, säger Marianne Berglund.

Och de redan frälsta är uppenbarligen tillräckligt många. Och blir allt fler.

- När vi började odla ekologiskt 1988 ruskade många på huvudet och sa att "jaja, det där går nog över". Vi har varit unika redan från början. Med tänkandet att vi har producerat och sålt hemma. I Valbo där jag växte upp fanns ett eget bageri och en slaktare och till och med en fiskhandlare. Jag tror på en utveckling där sånt kommer tillbaka, säger Helge Berglund.

Familjen Fredlund i Valbo odlar potatis och morötter som orsakar minimal miljöpåverkan.

"Om man bara skulle bygga på kommer man ju ifrån den här småskaligheten. Vi skulle få sätta in apparater och så. Då försvinner mycket av det fina."

Helge Berglund

Läs mer i Gefle Dagblad


Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter