En skoldag med hästar i vinterskog




En skoldag med hästar i vinterskog

Hästpinglan ljuder i skogen. En dov metallklang tränger fram mellan tallstammarna. Förr var det ett varningsljud, så inte hästekipagen ute i skogarna skulle kollidera.

Vid tömmarna sitter Lars Danhard, som är ute med en grupp elever och lärare från Höghammarskolan.
Hingsten Trakt och stoet Gorline tar sig fram på den plogade vintervägen i sakta mak. För många i den gamla kolsläden eller kolstigen är färden en upplevelse. Resan går delvis genom den snötyngda skogen.
- Den var både mysig och häftig, säger Marthina Jensen från Gnarp som är en av de 22 eleverna som har valt häst- och smådjursprogrammet vid Höghammar.
Marthina började plugga programmet vid Höghammar hösten 2007, så hon är inne på andra året. Hon sökte till utbildningen för hon vill lära sig mer om hästar och yrken som har med hästar att göra.
Programmet har tre inriktningar trav, ridning och hund. Man har praktik vid Bollnäs travet och får köra hästar där och ridningen är förlagd till Nytorp i Arbrå.

Den här dagen har klassen gjort en utflykt till Lars Danhard och Diana Sandell i Silfors, norr om Alfta. De har många djur på sin gård bland annat nordsvenska brukshästar, som är den sort som användes flitigt i skogen förr i världen.
- Vi har inte den här typen av hästar i vår vanliga undervisning. Vi är här för att bland annat se hur man förr i världen körde häst med timmer, säger Patrick Alm.
Så förutom slädturen bjuder dagen på skogskörning, tipsrunda, samling vid lägerelden med hamburgare och korvgrillning samt hästborstning.

Lars Danhard har själv kört med häst i skogen. Han har tagit fram ett kälkrede från 1940-talet, som han lastar timmer på. Kälkredet består av både en fram- och bakkälke och kan användas vid transporter av lättare virke. Med hjälp av en sax, som är ett hjälpmedel när man lyfter upp stockarna, kan han hiva upp timmerstockarna på kälken.
Björn heter den kedja, som han sedan använder för att låsa fast lasten på kälken med.

Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter