57 vindkraftverk planeras i Tönsen




57 vindkraftverk planeras i Tönsen

Vindkompaniet har inlett nya samråd kring planerna på en vindkraftspark i området kring Tönsen. Enligt de nya planerna tänker bolaget söka tillstånd för maximalt 57 vindkraftverk i området.

På onsdagen presenterade Vindkompaniet dessa planer för företrädare för Bollnäs och Söderhamns kommuner samt länsstyrelsen. Tidigare planer omfattade högst 30 vindkraftverk i Tönsen.
Om de nya planerna och den preliminära miljökonsekvensbeskrivning som tagits fram berättade projektledare Jan Olof Dahlin. Han berättade också att bolagets namn numera är o2 Vindkompaniet AB.
- Det är två år sedan, oktober-november 2006, vi hade samråd förra gången. Sedan gjorde vi lite halt. Då talade vi om upp till 30 kraftverk. Nu har det växt, konstaterade Jan Olof Dahlin.
Nu handlar det om högst 57 vindkraftverk med en effekt om maximalt 205 MW. Vindkraftverken planeras i dagsläget vara på två MW vardera.
- Men vi kanske bygger verk på fyra megawatt då det är dags, förklarar Jan Olof Dahlin hur man med 57 kraftverk kan komma upp i effekt till 205 MW.
Vindkraftverken kommer att ha en totalhöjd på maximal 149,5 meter. Från mark till rotorns högsta punkt.
Jan Olof Dahlin utlovade inte att bolaget kommer att bygga 57 vindkraftverk i området. Antalet aggregat och storlek fastställs i samband med den upphandling som kommer att ske då alla tillstånd är klara och vunnit laga kraft.
- Vi tar alltid till maximalt, istället för att senare söka ytterligare tillstånd, förklarar Jan Olof Dahlin.

Bolaget kommer att nyttja befintliga skogsbilvägar och vid behov förstärka dessa. Men det blir också nödvändigt att anlägga nya vägar fram till de platser där verken ska monteras. Enligt beräkningarna kommer cirka 20 km ny väg att behövas.
Enligt de nya planerna kommer det att behövas 950-1 000 månadsarbeten under projekterings- och byggtiden. Och om 57 verk byggs kommer det att bli 14-18 årsarbeten för service och underhåll.
Möjligheter till någon form av lokalt delägande kommer att erbjudas. Vindkompaniet avsätter också en del av bruttovinsten i sina anläggningar till en bygdepeng. Det ska användas till bygdens utveckling.
- I Dalsfors fall går bygdepengen till kommunen men villkoret är att pengarna ska användas i Ore-Dalforsomådet, förklarar Jan Olof Dahlin.

Området som Vindkompaniet vill bygga sin vindkraftpark på ligger till större delen i Bollnäs kommun. Men sträcker sig även en bit in i Söderhamns kommuns sydvästra del.
Fram till 9 januari finns det möjligheter att komma med synpunkter på projektet. Därefter ska den slutliga miljökonsekvensbeskrivningen sammanställas för att tillsammans med ansökan enligt miljöbalken ska lämnas till länsstyrelsen för prövning.
Anläggningen kräver också bygglov från berörda kommuner.


Läs mer i tidningen Ljusnan

Kommentarer

Var inte feg utan skriv något vackert!:

Vad vill du kalla dig?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Smygreklam för din egen blogg/hemsida:

Här skriver du:

Trackback
RSS 2.0
Bloggtoppen.se Allmänt BlogRankers.com
webvoter-omröstning
Ge din bedömning av bloggen

1 ganska dålig
2 mindre bra
3 helt ok
4 riktigt bra
5 väldigt bra

Se resultat
hit counter